NieuwNieuws

Glamorama

Alle Oscars van 2021

Een andere Oscar

Voor wie het nog iets kan schelen

Afgelopen nacht werden de Oscars voor de 93e maal uitgereikt. Het prijzencircus voor de filmindustrie was enkele maanden uitgesteld vanwege corona, maar werd nog altijd voornamelijk digitaal gedaan en door niemand gepresenteerd. Dat laatste was overigens al langer het beleid: sinds enkele jaren zijn de diepgevoelde maatschappelijk betrokken toespraken  van winnende Hollywoodmiljonairs die andere mensen de les lezen over het klimaat, diversiteit of racisme het hoogtepunt van iedere uitreiking.

Enfin, de beeldjes dus, die dit jaar zoals we al eerder duidden extra veel diversiteit bevatten. Zo werden er voor het eerst twee vrouwelijke regisseurs genomineerd voor "Best Director", maar ondanks de drang naar diversiteit kon er toch maar eentje winnen. 

De beste film werd Nomadland van de Chinese regiseuse Chloé Zhao, die zelf de Oscar voor Best Director (niet) mee naar huis mocht nemen. Hoofdrolspeelster Frances McDormand (Fargo, Three Billboards Outside Ebbing, MissouriI) won bovendien de prijs voor beste actrice. Die voor beste acteur ging naar Anthony Hopkins voor zijn rol in The Father.

De 83-jarige acteur dankte in een video vanuit Wales de Academy en verwees naar mede-genomineerde Chadwick Boseman, die onlangs op 43-jarige leeftijd aan kanker overleed. Velen wilden dat hij postuum de prijs pakte, maar die ging dus naar een in zijn eigen worden "very privileged" Hopkins:

De beste van de restprijzen

Bijrolprijzen voor de beste acteur en actrice gingen naar Daniel Kaluuya (hieronder in de video feestend met zijn vrienden) voor Judas and the Black Messiah en Yuh-jung Youn voor Minari.  

De beste song was volgens The Academy "Fight for You" uit Judas and the Black Messiah, beste soundtrack ging naar Soul. De glorie voor animatie ging naar Soul en Ma Rainey's Black Bottom kreeg de prijs voor beste grime als ook de beste kostuums. De laatste Christopher Nolan-film Tenet ontving een Oscar voor beste visuele effecten, cinematografie ging samen met de prijs voor het beste productie-design naar Mank. De montageprijs was voor Sound of Metal, evenals de Oscar voor het beste geluid.

De enige internationale Oscar ging naar Denemarken voor Another Round, Colette werd de beste korte docu, My Octopus Teacher de beste lange docu. Beste korte film werd Two Distant Strangers, beste korte animatie: If Anything Happens I Love You. Screenplay-prijzen werden ook nog vergeven en voor voor Promising Young Woman (beste originele script) en The Father (beste verfilming van een bestaand verhaal). 

Oscars onder vuur

Het vingerwijzende moraliseergedrag en de opzichtige zoektocht naar meer vrouwen en meer personen van kleur die filmprijzen zouden moeten winnen, is al jaren een doorn in het oog van critici. Niet de kwaliteit van een productie of een uitzonderlijke acteerprestatie zou het zwaarst wegen, maar afkomst, gender of huidskleur. In een jaar waarin de bioscopen grotendeels gesloten zijn en belangrijke premières werden uitgesteld, waren de prijsuitreikingen daarom misschien wel minder relevant dan ooit. Talkshowhost Bill Maher hield kort voor de 93e Oscaruitreiking deze tirade:

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: