NieuwNieuws

Algemeen

SGP en Christenunie vrezen mogelijk EU-vaccinatiepaspoort

Roep om Europees vaccinatiebewijs voor internationale bezoek en eigen bevolking steeds luider

Steeds meer EU-lidstaten hebben wel oren naar een digitaal Europees vaccinatiebewijs die in de toekomst moet zorgen voor vakanties zonder vervelende coronasouvenirs bij thuiskomst. Oostenrijk en Duitsland zouden dit graag op Europees niveau willen oppakken met een digitaal systeem. Het onderwerp kwam aan bod op de EU-top met de regeringsleiders van de 27 landen, schrijft Reuters

Mark Rutte liet aan het einde weten nog wat terughoudend te zijn in de Europese prikpas. Hij wacht liever nog even af om hierover een besluit te nemen. Hoewel de premier benadrukt dat zo'n paspoort in de toekomst van toegevoegde waarde kan zijn, moet hier in Nederland meer zorgvuldig debat over gehouden worden. Op het Binnehof zijn Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers alvast hartstikke tegen en waarschuwen ze de natie.

Wisselende geluiden

In de afgelopen maand is de steun voor een vorm van vaccinatiebewijzen voor internationale reizigers steeds verder toegenomen. Populaire vakantielanden als Griekenland, Cyprus en Kroatië hebben het Green Card-systeem van Israel al overgenomen als toelatingseis voor buitenlandse toeristen. Denemarken en Zweden zijn bezig met het ontwikkelen van een eigen variant hierop. Polen voerde op nationaal niveau al zo'n pas in.

Het onderwerp kwam op de EU-agenda op initiatief van de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz. Hij zou graag zien dat de Europese Unie een universeel prikpaspoortensysteem invoert. Ook Angela Merkel lijkt hier wel oren naar te hebben vanaf aanstaande zomer. President Macron van Frankrijk ziet het voorlopig nog niet zitten. Volgens hem zou zo'n systeem voor oneerlijke situaties zorgen en kan het leiden tot discriminatie.

Nederland in campagnestand

In Nederland moet deze prikpaspoort-discussie eigenlijk nog beginnen omdat wij het te druk hebben met de verkiezingen en een debat over zo'n gevoelig onderwerp mogelijk tot een ongezellige campagne leidt waarbij Mark Rutte daadwerkelijk standpunten moet verdedigen. Dat komt allemaal na 17 maart wel!

Vaccinatiepaspoorten zijn overigens niets nieuws: voor reizen naar veel tropische landen is een prik voor buiktyfus, gele koorts en Hepatitis A al decennialang verplicht. Dit komt omdat ze in deze landen geen voorstander zijn van uitbraken van allerlei nare ziektes die met een eenvoudig vaccin te voorkomen zijn.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: