Eerste ‘vaccinatievakanties’ naar Israël aangeboden
De Pfizerberg droogt niet op
Het Nieuw Israëlitisch Weekblad heeft voor haar lezers een heel nieuw soort reisje georganiseerd: een vaccinatievakantie. Voor een paar duizend euro kunnen mensen zich aanmelden voor een twaalfdaagse rondreis, inclusief de kans op een Pfizerprikje.
Bij aankomst in het hotel kunnen reizigers meteen op zoek naar een priklocatie in Tel Aviv, schrijft het blad op hun website. Als ze een bar met Pfizer op de menukaart hebben gevonden - en 100 euro neertellen - worden ze ingeënt. Ze krijgen er ook meteen een vaccinatiebewijs bij, om ooit een keer in Nederland de tweede dosis te krijgen. Daarna start de rondreis naar de wijngaarden op de Carmel, luxe hotels op de route, de oudste kibboets van het land en met een uitgebreid bezoek aan Jerusalem.
Razendsnel
In Israël klotsen de vaccins tegen de plinten en is men inmiddels zelfs al begonnen met het vaccineren van de jeugd. Ruim de helft van de inwoners heeft al een prikje gehad, en deze week zijn ze er begonnen aan de eerste versoepelingen. Israël is het snelt in de hele wereld met het vaccineren van de bevolking, maar krijgt ook veel kritiek. Palestijnen die wonen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook worden veel minder rap gevaccineerd.
Israël kon vroeg al grote hoeveelheden van het Pfizer-vaccin opkopen door er meer voor te betalen en de aansprakelijkheid van het bedrijf voor eventuele problemen over te nemen, iets wat de EU nadrukkelijk niet wilde. Ook heeft Israël met Pfizer afgesproken grote hoeveelheden medische data van de gevaccineerde bevolking wekelijks te delen. Het razendsnelle vaccinatieprogramma is een soort gigantische proef, ten koste van de privacy van de bevolking.
Of ze daar in het Midden-Oosterse land van wakker liggen valt nog te bezien. Uit die data blijkt inmiddels dat het vaccin meer dan 98% van de ziekenhuisopnames en sterfgevallen kan voorkomen.