NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 23 februari

Super snel op de hoogte van het belangrijkste en meest opvallende nieuws!

Met vandaag onder andere: Versoepelingen voor de meeste contactberoepen, de sneeuw in Texas is een complot, en het eerste effect van de vaccinaties is zichtbaar. 

Dit en meer hoor je hapklaar samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse NieuwNieuws-nieuwsoverzicht van een paar minuutjes.  Abonneren kan op Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet erg waarderen, dus thanks! Beluister de uitzending van vandaag hieronder.   

Transcript

Hoewel een derde coronagolf volgens premier Rutte onvermijdelijk is, komen er wel een aantal versoepelingen. We komen in een fase waar we bereid moeten zijn ene klein beetje meer risico te nemen. Vier dingen. Vanaf 1 maart komt een gedeeltelijke openstelling van het voortgezet onderwijs en van het middelbaar beroepsonderwijs, waarbij leerlingen minimaal 1 dag per week naar school moeten kunnen. bijna alle contactberoepen mogen weer beginnen op 3 maart en sporten mag weer in groepen voor mensen onder de 27 jaar oud. Van alle contactberoepen moeten alleen sekswerkers hun benen gesloten houden. Ook sprak de premier de legendarische woorden van Uncle Ben uit Spider-man, with great power comes great responsibility. Alle overige maatregelen blijven tot zeker 15 maart van kracht, dus ook de avondklok en de oproep om 1 gast per dag te ontmoeten. Op 9 maart is dan een nieuwe persconferentie.  

Het aantal coronabesmettingen onder bewoners en medewerkers van verpleeghuizen is in vijf weken tijd ruim gehalveerd. De vaccinatiecampagne in de ouderenzorg ging op 19 januari van start. In die week werden er per dag gemiddeld 205 besmettingen vastgesteld. In de afgelopen week waren dat er gemiddeld 89. Dezelfde trend is te zien in meldingen van coronagerelateerde overlijdens. In de afgelopen 7 dagen stierven er per dag ongeveer zestien verpleeghuisbewoners aan het virus. Rond de start van de vaccinatiecampagne lag dit op gemiddeld veertig sterfgevallen per dag, meldt NU.nl. In de afgelopen kalenderweek zijn 29.977 personen positief getest op het coronavirus. Hiermee bleek ongeveer 11,4 procent van te 263.291 geteste mensen besmet. In absolute aantallen is dit ongeveer een vijfde meer dan vorige week, toen kon er in verband met het winterse weer ook minder worden getest. In percentages is het aantal positieve testen overigens wel gedaald. Vorige week dus 11,4 procent en de week ervoor 13,1 procent. 

De één zijn dood, de ander zijn voetbaltoernooitje. Bij de voorbereidingen voor het WK voetbal van 2022 in Qatar zijn tot nu toe meer dan 6.500 gastarbeiders omgekomen. Dat concludeert The Guardian op basis van bronnen bij de overheden van vijf landen waar veel van de arbeiders vandaan komen. Dat komt volgens de krant neer op ongeveer 12 mensen per week, vooral mensen die werken aan de bouw van stadions. Het totaal aantal overlijdens ligt naar verwachting nog vele malen hoger, omdat de statistieken van arbeiders uit de Filippijnen en Kenia niet beschikbaar zijn. In de afgelopen tien jaar heeft de oliestaat een ongekend groot bouwprogramma aangehouden. Naast zeven nieuwe voetbalstadions is er ook veel nieuwe infrastructuur aangelegd, zijn er meerdere hotels gebouwd en zelfs een hele nieuwe stad waar de finale zal plaatsvinden. Maar goed, lekker kijken naar voetbal is natuurlijk ook wat waard. 

Gender reveal-feestjes zijn mateloos populair in de Verenigde Staten. Het is een feest waar het geslacht van de nog ongeboren baby wordt onthuld. Is het een jongen? Nee. Is het een Meisje. Nee. Is het een alleenstaande moeder? Ja! Afgelopen week is er weer een trotse aanstaande vader overleden tijdens de voorbereidingen van het feest. De 28-jarige Christopher Pekny bouwde aan een machine die het geslacht van de aanstaande koter moest gaan onthullen. Daarbij ging iets mis, want de constructie ontplofte, waarbij Christopher omkwam. Zijn broer Michael Pekny (27) raakte gewond bij het incident en is naar het ziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de zaak, maar het is nog niet precies bekend wat de explosie veroorzaakt heeft. De explosieven opruimingsdienst is ingezet om te helpen bij het onderzoek. De broer noemde het voorval "het meest bizarre ongeluk dat ik me kan voorstellen", al blijven details achterwege. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de constructie "uit een soort pijp" bestaat. 

Ja het volgende nieuws is echt <…>. Want veel Tiktokkers weten het zeker. De sneeuw in Texas is een complot. Joe Biden en Bill Gates hebben een witte substantie naar de staat gestuurd als straf dat er geen democratische uitslag was tijdens de verkiezingen. Sinds 1960 is er in de Amerikaanse staat slechts vier keer voor een democratische president gestemd. De afgelopen elf verkiezingen kleurde de staat spreekwoordelijk rood en ging een republikein er met de meeste stemmen vandoor. Dat is volgens de TikTokkers de reden dat Joe en Bill de staat straffen. Ze waarschuwen elkaar de sneeuw niet te eten en posten video's onder de hashtag #snowconspiracy en #burningsnowchallenge. <..>Om te bewijzen dat de sneeuw niet echt is, steken inwoners van de ondergesneeuwde gebieden sneeuwballen in de fik. Die smelten niet en krijgen soms zelfs een zwarte vlek als je de warmtebron weghaalt. De reden dat er geen smeltwater ontstaat, is dat de sneeuw verandert in gas en niet in water als het aan extreem hoge temperaturen wordt blootgesteld, weet DailyDot. De zwarte vlek is de brandstof die achterblijft op de ijskoude bal. Wetenschappelijke verklaring of niet, de mensen die geloven in het complot blijven de sneeuw in de fik steken.  Hoe het ook zij, het advies om vooral geen gele sneeuw te eten blijft ongewijzigd. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: