NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 18 februari

Het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws in een paar minuutjes aan elkaar gepraat!

Een spannende dag voor de NASA-rover Perseverance die vanavond landt op de planeet Mars, crimineel geeft zichzelf aan  nadat hij helemaal gek werd van zijn huisgenoten tijdens lockdown en Nederland krijgt een speciale vaccinatiegezant. 

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel!

Transcript

Het is me weer wat. Het vaccineren gaat langzaam, de Tweede Kamer wil dat Hugo de Jonge hulp inschakelt. De Jonge vindt dat niet nodig en nu toch weer wel. En zo verspil je weer weken aan tijd voor iets wat we wisten dat zou komen. Nou ja positief denken, het duurde nu weken in plaats van jaren, zoals dat in Groningen en in menig kindertoeslaghuishouden het geval was. Hans Shikan, een bestuurder met ervaring in de top van de farmaceutische industrie in binnen- en buitenland, wordt de speciale gezant voor het vaccineren. Eindelijk, want als ze op het huidige temp doorgaan met prikken dan is en vorm van groepsimmuniteit in de zomer onhaalbaar. 

De samenwerking moet volgens de brief aan de Tweede Kamer ook op Europees niveau gezocht worden. Op dit moment staat de EU bij de farmaceuten niet bepaald in de fast lane, deze plaatsen zijn gereserveerd voor landen als Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Israël. Het gevolg hiervan is ook duidelijk te zien in de voortgangscijfers van de vaccinatiecampagne. De EU hobbelt hier met grote afstand achteraan. Er moet vooral veel meer binnenkomen om deze doelstelling ook daadwerkelijk halen. Shikan doet komende maand verslag die meer duidelijkheid moeten verschaffen. En mocht het dan echt niet lukken en toch miljoenen vaccins extra nodig zijn, dan kan Hans Shikan nog altijd beroep doen op Hans Kazan. 

De Tweede Kamer mocht vandaag even tegensputteren in een debat over de spoedwet die het demissionaire kabinet heeft ingediend om de juridische grondslag voor de avondklok te verbeteren, maar uiteindelijk verandert het helemaal niets aan de uitkomst. Bij de stemming gaateen meerderheid van de Tweede Kamer gewoon akkoord met de spoedwet en dus de avondklok. De spoedwet is plotseling nodig als juridische back-up nadat de Haagse voorzieningsrechter dinsdag de juridische onderbouwing van de avondklok onvoldoende vond. Morgen voert het gerechtshof daar het hoger beroep over en als de staat dan wederom verliest, moet de avondklok verdwijnen. 

Als na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer akkoord gaat met de spoedwet kan de avondklok ook in dat geval gehandhaafd blijven. De Eerste Kamer stemt morgen over de spoedwet, maar naar verwacht stemt een ruime meerderheid in met het voorstel. Ondertussen noemde DENK-kamerlid Kuzu Mark Rutte de dictator van de Lage Landen en kreeg hij een spreekwoordelijke tik op de vingers van Kamervoorzitter Arib. En hoewel een beetje klunzig, heeft Rutte vandaag als een echte dictator de meerderheid van de volksvertegenwoordigers laten stemmen.

Gordon start petitie tegen online haters namens z'n hondje.

Het is de dag van de waarheid voor een nieuwe Mars-missie van NASA. Een rover luisterend naar de naam Perseverance is bijna op zijn plaats van bestemming en gaat vandaag het moeilijkste deel van de missie uitvoeren: de landing in de Jezero-krater. Deze missie heeft ook een Nederlands tintje. Groninger Gerhard Kruizinga is leider van het navigatieteam van de rover die zeven maanden geleden de ruimte ingestuurd werd. Een verkenner op een andere planeet laten landen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het voertuig wordt aan een vliegende hijskraan bevestigd om daarna op het oppervlak van de steenkoude rode planeet te landen. Of alles goed is gegaan, is pas duidelijk na elf minuten omdat de video met een vertraging komt vanwege de afstand met aarde. Vooral in de laatste zeven minuten moet alles goed gaan. 

Waarom landen in een moeilijke krater? Omdat hier mogelijk vroeger een rivier liep met vloeibaar water. Mogelijk kunnen hier sporen ontdekt worden die duiden op prehistorisch leven. Mars is niet alleen een populaire reisbestemming voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Deze maand moeten ook nog high tech verkenners uit China en Verenigde Arabische Emiraten de planeet bezoeken. De landing van de Preseverance wordt live - met tien minuten interplanetaire vertraging  - uitgezonden op YouTube via het kanaal van NASA. De stream begint vanavond om 20.15 uur.

De lockdown weegt bij iedereen zwaar op de schouders, maar voor een Brit uit Sussex werd het helemaal te veel. Hij verkoos tijd achter tralies boven nog langer met zijn huisgenoten opgescheept zitten. De man had nog een celstraf openstaan en meldde zich nu zelf bij de politie. De gefrustreerde crimineel belde het Burgess Hill politiestation en gaf zichzelf aan. Volgens inspecteur Darren Taylor deed hij dit om dat hij helemaal klaar was met de mensen waarmee hij leefde en dankzij de coronamaatregelen nu extra veel tijd mee doorbracht. Hij zou zichzelf hebben aangegeven, omdat hij probeerde "wat rust en stilte" te krijgen. 

"De man zei dat hij liever terug zou gaan naar de gevangenis dan dat hij meer tijd zou moeten doorbrengen met de mensen met wie hij leefde!", verklaarde de verbaasde inspecteur. "Hij zit nu in hechtenis en is onderweg naar de gevangenis om nog wat tijd in zijn eentje uit te zitten.” En als man alleen moet ik zeggen, een kleine vakantie met wat andere mensen om me heen, ik snap hem wel. 

Beschuit met muisjes voor de verzorgers in de Apenheul, want daar is dinsdagochtend een bonobo geboren. Het is alweer de derde koter van moeder Kumbuka en de bevalling is goed verlopen. Volgens het dierenpark maken zowel moeder als kind het goed. "Kumbuka oogt niet vermoeid en het jong ziet er gaaf uit. Je merkt echt aan Kumbuka dat ze een ervaren moeder is", vertelt coördinator dierverzorging Jacqueline. Het geslacht van de kleine is nog niet bekend en daarom is ook de naam nog niet bepaald. Het is niet bekend wie de vader van het jong is omdat er twee seksueel actieve mannetjes in de groep aanwezig zijn.

De Apenheul is de enige Nederlandse dierentuin met bonobo's en de groep maakt deel uit van het Europese fokprogramma voor bonobo’s. "In het wild gaat het niet goed met deze mensaap en worden ze met uitsterven bedreigd. Elke geboorte is dus meer dan welkom." En voor de mannetjesapen geldt in ieder geval niet <…>

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: