RIVM: Grip op virus verslechterd, daling stagneert

Avondklok en bezoekregel hebben effect
Het RIVM heeft zich gebogen over de besmettingscijfers van afgelopen week en is tot de conclusie gekomen dat de Britse variant de overhand aan het nemen is. Het reproductiegetal is ondanks de avondklok aan het stijgen, maar wordt door de maatregelen wel degelijk gedrukt. Daardoor, schreef het instituut vandaag, stagneert het aantal nieuwe besmettingen vooralsnog.
Ondertussen wordt de juridische basis van de avondklok betwist in de rechtbank door Viruswaarheid-voorman Willem Engel. Het OMT zei bij monde van voorzitter Jaap van Dissel bij het gerechtshof in Den Haag vanavond dat de avondklok nodig is om, met geopende basisscholen, een snelle en grote stijging van de besmettingen met de nieuwe variant te voorkomen. “De invloed van tien of vijftien procent lijkt misschien klein, maar het gaat om exponentiele groei. Als we één besmetting voorkomen hoeven we later honderden gevallen niet te bestrijden.”
Variant
Die stijging komt er gezien het reproductiegetal van de Engelse variant sowieso, zei Van Dissel in de rechtbank. Op 29 januari was het reproductiegetal van de variant ongeveer 1,15, waardoor het aandeel besmettingen met de variant zal blijven stijgen. Het RIVM meldt ook dat de variant, zo blijkt nu, toch tot ziekere patiënten en grotere sterfte leidt.
De Britse variant is inmiddels verder gemuteerd. Deze nieuwe E484K-mutatie kwam eerder al voor bij de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten en zorgt ervoor dat een opgebouwde afweer van een patiënt of gevaccineerde minder goed werkt. Deze mutatie heeft Nederland inmiddels ook bereikt: volgens het RIVM is in ieder geval één Nederlander besmet geraakt.
Besmettingen
De afgelopen week hebben vijfduizend mensen minder een test voor de kiezen gekregen dan de week ervoor. Dat kan komen vanwege het winterweer. Het percentage positieve tests is licht gestegen tot 11,5%. Volgens de WHO, en dat beaamt het RIVM, is het zicht op het virus wazig zodra dat aandeel boven de 5% ligt. In Groningen, Kennemerland en de Gooi- en Vechtstreek zijn de besmettingscijfers vrij hard aan het stijgen.