NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 16 februari

Weer helemaal up-to-date met dit kersverse NieuwNieuws-nieuwsoverzicht

Met vandaag: Viruswaarheid wint rechtszaak: avondklok mogelijk van tafel, grootste economische daling sinds begin meting CBS en nog maar de helft kaarten voetbalwedstrijd met publiektest verkocht.

Dit en meer hoor je hapklaar samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse NieuwNieuws-nieuwsoverzicht van een paar minuten.  Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet erg waarderen, dus superthanks! Beluister de uitzending van vandaag hieronder.    

Transcript

En zo popte er vanmiddag tientallen nieuwsapps tegelijk op de telefoon. De avondklok is voorlopig van tafel, dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald. De zaak was aangespannen door dansschoolleraar Willem Engel en zijn vaak niet zo vrolijke kornuiten van Viruswaarheid. Dit alles heeft volgens de rechtbank te maken met hoe het besluit genomen is. Ik neem je even mee, wat voelt als 25 jaar terug in de tijd, maart 2020. God wat zat ons haar goed en wat dronken we weinig thuis. Toen de pandemie voor het eerst door ons land raasde en er maatregelen genomen moesten worden, maakte het kabinet gretig gebruik van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag. Met deze wet heb je geen instemming nodig van de Tweede- en de Eerste kamer, wat handig kan zijn in geval van oorlog, rampen of een coronapandemie. Na de eerste golf werd er gewerkt aan een coronawet, die er inmiddels ook is, met instemming van beide kamers. Alleen voor de avondklok heeft het kabinet weer gebruik gemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag. De rechter vindt de avondklok niet spoedeisend genoeg om deze wet te gebruiken en dus is hij vandaag van tafel gegaan. De oplossing is, een wet maken waarmee beide kamers instemmen, maar het kabinet slaat sowieso een modderfiguur. Het hoger beroep dat de Staat aanspande is op dit moment alweer geschorst, want Viruswaarheid heeft de rechters gewraakt; ze willen nieuwe rechters, vanwege het feit dat er van de huidige rechters geen journalisten in de zaal mogen zijn en dat ze niet genoeg tijd zouden hebben om zich voor te berijden op de zaak. Of het hoger beroep vandaag nog verder behandeld wordt is nog niet bekend en tot het zover is mag je vanavond gewoon naar buiten. Maar hou wel de regels in acht natuurlijk. 

Het was ons het weekend wel met al die ijspret, maar dat was niet zonder gevolgen. De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) maakte vandaag bekend dat er tussen vrijdag en maandag zeker 40.000 mensen binnenkwamen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. De meest voorkomende blessures waren gebroken polsen, heupen en schouders. De overgrote meerderheid moest alleen in het gips, toch moesten meer dan duizend mensen met spoed worden geopereerd. De zorg had het druk met de klunzige schaatsers. Ziekenhuizen voerden gemiddeld twintig spoedoperaties per dag uit, normaal zijn dit er slechts vier of vijf. Volgens NVT worden er komende weken nog 30 tot 40 botbreukoperaties verwacht per ziekenhuis. En dat allemaal in coronatijd. 40.000 mensen bij de spoedeisende hulp staat overigens gelijk aan 100 jaarwisselingen. De afgelopen jaren meldden (2020 niet meegerekend) ongeveer 400 mensen zich bij de spoedeisende hulp per Oud & Nieuw. Na een bestudering van alle partijprogramma’s blijkt geen politieke partij voor een schaatsverbod te zijn. 

Het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland kromp vorig jaar met 3,8 procent en dat is de grootste daling sinds de metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek begon met meten. De economische dip verslaat daarmee zelfs de dip van de kredietcrisis in 2009 (-3,7 procent). De daling werd uiteraard ingezet door de coronacrisis in maart vorig jaar. In het tweede kwartaal nam het bbp af met 8,5 procent, om vervolgens met een groei van 7,8 procent in het derde kwartaal weer deels te herstellen. In het vierde kwartaal volgde een kleine krimp van 0,1 procent die vooral werd veroorzaakt doordat consumenten minder uitgeven. Dit is uiteraard het gevolg van de strengere coronamaatregelen en uiteindelijk de tweede lockdown in het vierde kwartaal. Ondanks de recordkrimp doet Nederland het ten opzichte van zijn Europese collega's redelijk goed. In de eurozone kromp de economie in 2020 met liefst 6,8 procent, zo meldde Eurostat onlangs. Dat Nederland relatief goed uit de verf komt, is mogelijk het gevolg van het stevige ingrijpen van de overheid. Afgelopen jaar deelde de regering ruim 20 miljard euro aan coronasteun uit aan bedrijven, zodat minder bedrijven failliet gingen en er minder mensen hun baan verloren. 

Wil je even een momentje ultiem relaxen - en dat is in deze tijden geen overbodige luxe - slinger dan een playlist vol popmuziek uit de jaren tachtig aan. Dit genre zorgt voor een lagere bloeddruk door 'positieve nostalgie', blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers uit Turkije onderzochten 1540 mensen tussen de 18 en 64. Ze kregen verschillende muziek te horen terwijl de bloeddruk van de participanten werd gemeten. Bij bands als Pet Shop Boys, Duran Duran en Wham! ging de bloeddruk een lekker stukje naar beneden. Kylie Minogue, Rihanna en Black Sabbath deden het ook niet slecht tijdens het onderzoek. Techno, dubstep en rock anthems uit de jaren zeventig daarentegen zijn een stuk minder goed voor je bloeddruk. Deze ging omhoog, wat vaak een teken is van angst. Het heeft te maken met 'positieve nostalgie' die wordt opgeroepen door hits uit de jaren 80. "Ze zijn lekker uptempo en klinken feestelijk. Dit soort geluiden kunnen zorgen dat er meer endorfine en serotonine wordt vrijgegeven in de hersenen. Deze stofjes zorgen dat je je blijer en kalmer voelt", legt één van de onderzoekers uit. Even lekker ontspannen dus. 

Gisteren maakten we er al een grapje over. Dat het testduel tussen NEC en De Graafschap, waar een heel beperkt aantal mensen mag komen, waarschijnlijk niet eens uitverkoopt. En dat blijkt nu ook echt het geval. Er zijn 1.500 seizoenkaarthouders welkom en er is nu nog maar iets meer dan de helft van de kaarten verkocht, dat meldt de NOS. Algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik verwacht zal dat het aantal verkochte kaartjes de komende dagen nog wel zal oplopen en vermoed dat het uiteindelijk rond de 1.250 zal uitkomen. Overigens zijn de cijfers voor de andere proeffestivals- en concerten anders. Het AD meldt dat er vanmiddag al ruim 90.000 aanmeldingen waren. Er zijn 5600 kaarten beschikbaar. Je gaat haast denken dat mensen zin hebben in een feestje. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: