NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 13 februari

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in razendsnel tempo

Met vandaag onder andere: veel mensen kunnen eigenlijk helemaal niet schaatsen, Taalvoutjes Verkiezing van het Jaar, en ga niet naar België

Dit en meer hoor je hapklaar samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse NieuwNieuws-nieuwsoverzicht van een paar minuten.  Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet erg waarderen, dus superthanks! Beluister de uitzending van vandaag hieronder.   

Transcript

Het was vandaag natuurlijk een dag vol dikke ijspret. Maar, omdat dat zo weinig voorkomt kunnen heel veel mensen helemaal niet zo goed schaatsen. Daar zijn ze in Friesland op een vervelende manier achtergekomen, want de huisartsen konden het aantal schaatsongelukken vandaag amper aan. De Dokterswacht, de Friese instantie waar mensen terecht kunnen buiten de kantooruren van de huisartsenpraktijken, is overspoeld door mensen die door het ijs zijn gezakt of een smak hebben gemaakt op de bevroren wateren. De Dokterswacht in Friesland adviseert mensen die langs willen komen nu om niet te bellen tenzij er echt hoge nood bij is. Kan je het bezeerde ledemaat nog bewegen? Dan is het waarschijnlijk niet gebroken, aldus de Dokterswacht. Het was overigens niet alleen druk in Friesland, ook in Noord-Holland heeft de veiligheidsrisico aangeraden eerst een afspraak te maken als je je bezeerd hebt. En adem je nog? Dan ben je waarschijnlijk niet dood.

Elk jaar worden de meest opvallende en grappige taalfouten gerangschikt in de Taalvoutjes Verkiezing van het jaar. Uiteraard zaten er dit jaar veel corona-gerelateerde missers tussen. Er werden ongeveer 500 inzendingen gedaan. Eerder werd de leukste krantenkop al in de wacht gesleept door de Nijmeegse burgemeester Bruls, met zijn legendarische uitspraak: Bij illegale feesten treden we op. Ook een flesje desinfecteermiddel met de tekst “Please satanise your hands” gooide hoge ogen. Ook was er een familie met duistere plannen: "Wij zoeken een labradoodle om het gezin af te maken" (plek 8). De eerste plaats is weggelegd voor een restaurant. Zij beschreven een bord met de tekst "Wij berijden ons konijn in eigen keuken." Berijden, met een lange ij. Namens de gehele redactie van NieuwNieuws: van harte gefeliciteerd!

In de wijk Moerwijk in Den Haag is vandaag een man dood gevonden in een voortuin. De man is volgens een lokale journalist in elkaar gezakt na een avond drinken bij zijn buurman en doodgevroren. De straat waar de man werd aangetroffen is afgezet en de politie onderzoekt nog of het om een misdrijf gaat. Niet alleen in Den Haag, maar ook in Delft is mogelijk iemand bezweken aan de vrieskou. De politie trof een man aan in het water van de Schie. Hulpdiensten konden hem niet meer redden. Hoe de man in het water terecht is gekomen is onbekend. Volgens de politie is er geen sprake van een misdrijf.

Voor het eerst in maanden worden er volgende week evenementen georganiseerd waarbij honderden mensen aanwezig mogen zijn. Het is een proef die het kabinet toestaat om de mogelijkheden van versoepelingen voor de evenementensector te onderzoeken. Onder andere de Ziggo Dome en het Beatrix Theater in Utrecht "stromen vol" voor de testevenementen. Het gaat niet alleen om voorstellingen, de week begint met een relatief drukbezocht zakelijk congres. De bijeenkomst wordt maandag geopend door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Verder wordt er onder andere een voorstelling gespeeld van cabaretier Guido Weijers. Mensen die naar een evenement toe willen of meewerken, moeten zich verplicht laten testen in de 48 uur voor het evenement. Ook dragen bezoekers een bewegingssensor om te zorgen dat mensen afstand houden. Stoelen in de zaal staan op anderhalve meter afstand van elkaar en er zijn overal spatschermen neergezet. Ja ik hoor je denken, dat klinkt allemaal erg gezellig met al die piepende enkelbanden, maar hey, er wordt in ieder geval weer wat geprobeerd.  

Nu zowel in het zuiden van Nederland als in Vlaanderen de voorjaarsvakantie begonnen is, houdt de Belgische politie extra grenscontroles. Alle Hollanders die besluiten de grens met België te passeren zonder geldige reden, worden linea recta weer weggebonjourd met een boete van 250 euro of hoger. Niks halen veel betalen, dus. Tot zeker 1 april zijn alle niet-essentiële reizen van en naar België verboden, vanwege de inmiddels bekende aanwezigheid van het coronavirus en de dreiging van zijn Britse broertje. Toch is de aantrekkingskracht van onze zuiderburen blijkbaar enorm, want ook vandaag werden er tientallen Nederlandse auto's aan de kant gezet. Zij reden op de snelweg richting Antwerpen. "De tijd van waarschuwen is voorbij", zegt commissaris Alain Verstrepen van de Vlaamse wegpolitie tegen Omroep Brabant. "Vakanties, funshoppen, feestjes, het mag allemaal niet. Dat zou nu wel bekend moeten zijn", vervolgt Verstrepen. Boetes worden inmiddels uitgedeeld. Deze beginnen op 250 euro, maar worden hoger als mensen vaker de fout in gaan. En voor zij die het zich afvragen: ook een bezoekje aan de kapper in België wordt niet als essentiële reis beschouwd. Accepteren dat de Belgen er verzorgder bijlopen dan wij, iets wat sowieso zelden voorkomt. Legale redenen om de Belgische grens over te steken zijn er overigens ook. Zo hoeven mensen die voor werk of studie richting het zuiden gaan geen problemen te verwachten. Ook een verhuizing, begrafenis, huwelijk of zorg voor een ziek familielid behoren tot de uitzonderingen. Mensen met een geldige reden kunnen een speciale verklaring downloaden die te vinden is op een Belgische overheidssite. Dat heet overigens een Verklaring op Eer en dat klinkt dan weer prachtig natuurlijk.  

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: