NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 10 februari

 Weer helemaal bij met ons hapklare NieuwNieuws-nieuwsoverzicht!  

Met vandaag: demissionair kabinet geeft Dutchbat-veteranen 5000 euro, Tweede Kamerverkiezingen kunnen volgens Ollongren gewoon doorgaan en ijsbeer doodt wipmaatje tijdens paringspoging.

Lijkt het je tof om dagelijks door podcastbaas Peter bijgebabbeld te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en zelfs op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden uiteraard ongelofeloos waarderen, dus bij voorbaat een superdikke dankjewel! 

Transcript

Het is verkiezingstijd en dus worden er mooie gebaren gedaan. En zo mag ik het natuurlijk niet zien, maar dat die ik wel. Het demissionaire kabinet heeft besloten de veteranen van Dutchbat III, het bataljon dat in de eerste helft van 1995 de Bosnische enclave Srebrenica moest beschermen, alsnog 5.000 euro uit te betalen en wil met een speciaal gebaar zijn waardering uitspreken voor de voormalige militairen. Het is nog onduidelijk wat dat gebaar gaat zijn. Minister van Defensie Ank Bijleveld denkt aan een bijeenkomst waar alle veteranen van de eenheid bij aanwezig zijn. Defensie gaat ook terugkeerreizen voor de Dutchbatters organiseren, omdat het zo’n heerlijk land is natuurlijk. De aankondiging van het kabinet is een reactie op het rapport van de Commissie-Borstlap die onderzoek deed naar klachten van veteranen. Uit het vernietigende rapport van de dag bleek dat de Dutchbatters veel meer dan andere veteranen met psychologische problemen en trauma's worstelen. Onder de oud-militairen bestaat veel frustratie over het gebrek aan steun, waardering en nazorg. Het kabinet volgt nu de aanbevelingen van het vernietigende rapport deels op met een financiële compensatie, ondersteuning bij reizen naar het gebied en een vorm van erkenning. Minister Bijleveld belooft verder dat alle 850 veteranen binnenkort een brief krijgen met een aanbod voor professionele hulp. 

Hier volgt een programma in de zendtijd van politieke vriendendienstjes. Mark Rutte wil deze verkiezingsperiode blijkbaar niet al te veel kritische vragen krijgen, want hij kiest zijn publieke optredens heel zorgvuldig uit. Eerder mocht hij gezellig babbelen over zijn niet-bestaande liefdesleven bij Linda de Mol en nu gaat hij op bezoek bij zijn goede vriend Jort Kelder voor een uurtje veilige zendtijd op Radio 1. De demissionair premier is op zaterdag 13 februari te gast in het AVROTROS-radioprogramma Dr Kelder en Co om terug te blikken op het afgelopen jaar. Uit de aankondiging blijkt al dat we niet al te veel kritische vragen hoeven te verwachten. "Geheel in de traditie van ‘uw wekelijkse radiotherapie tegen hypes en hysterie’ wordt dat nu niet gedaan door het fileren van politieke beslissingen en coronamaatregelen, maar aan de hand van een gezamenlijke hobby van de presentator en de premier: het terugluisteren van historische politieke fragmenten", zo luidt het persbericht van de omroep. Terwijl zijn kabinet moest aftreden vanwege een schandalige kindertoeslagenaffaire, de vaccinatiecampagne bijzonder moeizaam verloopt en de kritiek op de coronamaatregelen toeneemt, gaan de twee vrienden gezellig keuvelen over politiek van vroegah. "Het wordt een interview zonder hysterie van de besmettingscijfers, hijgerige IC-artsen of de journalistieke fascinatie met de waan van de dag." Het wordt ook een interview waar veel mensen niet naar gaan luisteren. 

Als het aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren ligt, kunnen de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart gewoon doorgaan. Er zouden voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen om dat coronaproof te laten verlopen, meldt de NOS. Ollongren stelt dit in reactie op de twijfels die sommige leden van het OMT hebben bij de verkiezingen. Met name het besmettingsrisico in stembureau's baart hen zorgen. Ondanks dat sommige burgemeesters al hebben voorgesteld om de verkiezingen uit te stellen, is Ollongren van mening dat dit niet nodig is. Als voorzorgsmaatregel wordt het stemmen verspreid over de drie dagen 15,16 en 17 maart. Mensen die het desondanks niet aandurven kunnen een naaste voor zich laten stemmen middels een volmacht. Ook kunnen 70-plussers stemmen per post. De Partij voor de Dieren spande een kort geding aan om de mogelijkheid tot stemmen per post voor kwetsbare mensen onder de 70 te bewerkstelligen. Dit zou volgens Ollongren niet haalbaar zijn. De rechter doet voor eind volgende week uitspraak over de kwestie.

Een Iraanse geestelijke heeft zijn volgelingen opgeroepen om de coronaprik te weigeren. Ayatollah Abbas Tabrizian deelde aan zijn bijna 210.000 telegramvolgelingen mede dat het coronavaccin 'je homoseksueel maakt'. Oh my god dat klinkt stout. Hij roept hen op om uit de buurt te blijven van mannen die de prik in zich hebben gehad. Gelukkig voor de volgelingen van Ayatollah Tabrizian heeft hij wel alternatieve geneeswijzen voor Covid-19. Zo adviseerde hij zijn aanhangers om een watje de drenken in viooltjesolie en om dat op de anus te wrijven. Ik bedoel ik weet dat het niet werkt maar ik ga het zeker proberen. Oh, ik lees nu dat het volgens de geestelijke niet de bedoeling dat mannen dat bij elkaar gaan doen. Shit. Ayatollah Tabrizian is niet de eerste die deze bewering doet. Hij sluit zich hiermee aan bij een populaire rabbijn die in januari claims maakte van dezelfde strekking. Blijkbaar werkt homohaat verbroederend.

Dierennieuws! Er is een dode ijsbeer in Detroit! Een vrouwelijke beer is in de Detroit Zoo omgekomen tijdens een potje krikken met een mannelijke soortgenoot. De paringspoging tussen het 16-jarige mannetje Nuka en het 20-jarige vrouwtje Anana liep niet helemaal zoals gepland en resulteerde in de dood van Anana. Hoewel het wel de bedoeling was dat de twee met elkaar van bil gingen, hadden de verzorgers niet verwacht dat het een dergelijk drama zou worden. "Dit was volkomen onverwacht en het personeel van Detroit Zoo is kapot van het verlies van Anana bij deze plotselinge en tragische gebeurtenis", meldt de directeur. De laatste keer dat een dier een ander dier doodde in de Detroit Zoo was in 1988. Ook toen ging het om een voorval tussen twee ijsberen. Beelden van het dode dier zijn natuurlijk te zien op nieuwnieuws.nl. Nee hoor, dat is een grapje natuurlijk. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: