NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 9 februari

 Weer helemaal up-to-date met ons hapklare NieuwNieuws-nieuwsoverzicht! 

Met vandaag: K3 is een K kwijt, pinguïns trekken het niet langer en corona mogelijk niet afkomstig van vismarkt Wuhan.

Lijkt het je tof om dagelijks door podcastbaas Peter bijgebabbeld te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en zelfs op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden uiteraard ongelofeloos waarderen, dus op voorhand superdikke dankjewel! 

Afgelopen week zijn er minder coronabesmettingen geregistreerd dan een week eerder, maar dat is niet heel verrassend aangezien zondag de teststraten gesloten waren door het winterweer. In totaal noteerde het RIVM in de afgelopen zeven dagen 24.668 positieve testuitslagen en dat zijn er veertien procent minder dan een week eerder. Relatief goed nieuws komt er uit de hoek van de Britse variant. Het reproductiegetal van de Britse variant was op 22 januari 1,13, terwijl dat een week eerder nog 1,28 bedroeg. Dat is nog steeds boven de één, waardoor het aantal besmette mensen blijft toenemen, maar dus wel minder hard. Het reproductiegetal van de oude varianten in Nederland zakte in dezelfde periode van 0,86 naar 0,80. Voor de gehele pandemie (dus alle varianten samen) stond het reproductiegetal op 22 januari op 0,91. Van de mensen die zich hebben laten testen is het deel met een positieve testuitslag 10,7 procent. Dat is een daling ten opzichte van de 11,4 procent een week eerder.

Kinderachtig geplaag in de lokale politiek van Barendrecht. Daar legde de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA, Marcel Eichhorn, de domeinnaam burgerbelangenbarendrecht.nl vast en laat dat net de naam zijn waaronder zijn voorganger, Winnie Hofland, zelf verder wilde gaan. Iets dat de verhoudingen in de raad niet helpt. Hofland stapte een tijdje terug op na een conflict en gaat sindsdien zelfstandig verder onder de naam fractie Winnie Hofland. Ze wilde komende zomer waarschijnlijk een nieuwe partij oprichten onder de naam Burgerbelangen Barendrecht, maar de bijbehorende domeinnaam is nu dus gekaapt. Hofland was zelf nog niet op de hoogte van de kaping. "Bijzonder verrassend", noemt ze het in een reactie bij het Barendrechts Dagblad. Wacht, heeft Barendrecht een dagblad? Eichhorn heeft de naam waarschijnlijk al op de dag of de dag na het vertrek van Winnie Hofland bij de PvdA geclaimd, maar is zicht van kwaad bewust. "Het is niet handig om een domeinnaam niet te claimen", concludeert hij. "Als Winnie die domeinnaam wil hebben dan moet ze mij maar bellen."

Meidengroep K3 is een K kwijt. Klaasje Meijer heeft na vijf jaar bekend gemaakt te stoppen met de ooit-zo-populaire groep. Wat Kaatje nu gaat doen, is nog niet bekend. Wel benadrukt ze dat ze niet gaat stoppen met zingen en ook wil ze blijven presenteren en acteren. Dat betekent dat de andere twee K's, die heel verwarrend Hanne en Marthe heten, nu met zijn tweeën achterblijven, maar dat is niet het einde van de formatie. "We hebben beslist om K3 verder te zetten, onthult Marthe. Om van het gezelschap weer een trio te maken, komt er een zoektocht naar een nieuwe K. "Wij gaan op zoek naar een opvolgster voor Klaasje, of een opvolger", kondigde Gert Verhulst, persoonlijk inspecteur van K3, enthousiast aan. "Want diegene die de plaats inneemt, kan inderdaad ook een jongen zijn. Iedereen die ouder is dan 18, goed kan zingen en dansen en zich geroepen voelt om de plek van Klaasje in te nemen, roepen wij op om zich aan bij ons te melden." Onder meer VRT en SBS6 werken nu aan een programma rond de zoektocht naar de nieuwe K3. Wanneer dit op televisie verschijnt, is nog niet bekend, maar de pappa’s van Nederland en België hebben weer wat om naar uit te kijken. 

Het coronavirus is mogelijk niet afkomstig van de vismarkt in Wuhan. Dat stelt een team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na onderzoek te hebben gedaan in de Chinese stad. Hoewel het virus daar voor het eerst opdook is niet zeker dat het ook in de buurt van Wuhan is ontstaan. De WHO meldt dat op de Huanan-markt ook voedselproducten werden verhandeld die daar niet uit de buurt kwamen en dat het ook mogelijk zou zijn dat een mens het virus meedroeg naar de markt. Om de oorsprong van Covid-19 vast te kunnen stellen is volgens het team meer onderzoek nodig. De Chinese overheid benadrukt ondertussen ook iets, maar meestal klopt daar toch geen zak van dus ik hoef het ook niet op te lezen. Het meest waarschijnlijke scenario is volgens de WHO dat een mens besmet is geraakt door een dier dat het virus bij zich droeg. Een ander scenario is dat mensen besmet zijn geraakt via bevroren voedsel. Hiermee bestaat de mogelijkheid dat het coronavirus niet uit de regio van Wuhan afkomstig is, en er is zelfs een kans dat Covid-19 niet zijn oorsprong in China vindt. De bewering dat het coronavirus is gemaakt in een laboratorium is volgens het onderzoeksteam "extreem onwaarschijnlijk".

Het is momenteel zo koud in Nederland dat de zwartvoetpinguïns in Burgers Zoo het niet langer trekken. De dierenverzorgers hebben vijftien jonge en partnerloze dieren naar binnen gehaald vanwege de intens kou. De dieren wisten geen eigen rotshol te bemachtigen, zoals de paartjes dat wel hebben. Zwartvoetpinguïns zijn in het wild geen Antarctica-bewoners, maar leven langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië. De langdurige vrieskou die momenteel in Nederland teistert, zijn ze dus niet gewend. Het park grijpt de gelegenheid om de mensen meteen te informeren over pinguïns. "Het is een hardnekkige mythe dat alle pinguïns uitsluitend in koude gebieden leven. De meest noordelijke pinguïnsoort leeft zelfs bijna op de evenaar op de Galapagos-eilanden, die bij Ecuador horen."

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: