NieuwNieuws

Algemeen

Te huur in 020: knusse bezemkast van 900 euro binnen de ring

Hoofdstedelijke huisjesmelkers ontdekten een lucratieve lifehack: meer lappen voor minder ruimte!

Nergens is de crisis op de Nederlandse huizenmarkt zo sterk merkbaar dan in hartje Amsterdam. Beleggers en de gemeente zijn verwikkeld in een kat-en-muis-spel terwijl de woningen krapper worden en de huurprijzen door het plafond schieten. Eind januari werden een drietal bagagekluizen studentenwoningen van 7m²(!) aan de Weteringstraat aangeboden voor een bedrag van een schappelijke 899 tot 969 piek per maand, meldt AT5.

"Zelfs een cel is groter," klaagt Gert Jan Bakker van Stichting !Woon bij de Amsterdamse stadszender. Maar hoe kan dit? Verhuurders hebben een aantal jaar geleden een aantal nieuwe linkse spelregels gekregen waardoor studenten aan strengere verblijfseisen moesten voldoen dan gedetineerden, fietsen of varkens. Maar omdat woongenot voor de huisjesmelkers geen topprioriteit is, hebben ze hier iets slims op verzonnen.

2.700 euro per maand!

Middels een gewiekste verhuurconstructie omzeilen ze de regels van huurprijsbescherming. Dat werkt als volgt: een heel pand wordt onder een zogenaamd 'groepshuurcontract' aangeboden. Hierin wordt de maandhuur van de bewoners op een berg gegooid waardoor ze formeel gezien allemaal op hetzelfde 'adres' wonen. Ondertussen is de woning opgedeeld in vier woonunits die verder niks met elkaar te maken hebben.

Hierdoor hoeven de pandenbazen niet te voldoen aan de normen die bij kamerverhuur horen. Want stel je voor dat je niet het maximale uit je vastgoedportefeuille haalt. Een krappe bovenwoning kan zo 3.600 euro per maand opleveren. Bakker adviseert studenten om hun beklag te doen bij de huurcommissie, waardoor ze op basis van punten slechts 200 euro hoeven te lappen voor hun poppenhuis zonder uitzicht op de stinkgracht.

Huurders met eisen

Toch betekent dit in beroep gaan tegen de vrije sector-prijs vermoedelijk wel dat het tijdelijke huurcontract in de shredder verdwijnt. Nadat mondige bewoner na afloop van het contract op straat is geschopt, wordt het lucratieve knusse speculatiestudiootje opnieuw voor een nóg hogere huurprijs aangeboden. Huisbazen zijn niet bepaald dol op gedetineerden die het lef hebben hen zomaar geld uit de zakken te kloppen.

Misschien dat de drommels terecht kunnen in peperdure bedstee met led-verlichting in het CityHub-hotel, daar is op dit moment toch internationaal aan het doen vanwege pandemische perikelen. Hier krijg je zowaar nóg minder ruimte, maar je betaalt ook een iets zachtere prijs. B-locatie zeker? Nee joh. Deze communy voor digital natives ligt op een steenworp afstand van de zeer gewilde Negen Straatjes. Met hun hippe winkeltjes.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: