NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 28 januari

Binnen luttele minuten weer helemaal op de hoogte van het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws! 

Nederland op een teleurstellende 75ste plek op het WK coronavirus bestrijden, Gordon de gebeten hond na kritiek van de Koninklijke Hondenbescherming en Artis neemt afscheid van hun geliefde leeuwen.

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel!

Transcript

Oke, oke, het moge duidelijk zijn, Nederland lijkt niet het allerbeste land te zijn als het gaat om de corona-aanpak. Maar hoe staan we er nou echt voor? Het Australische Lowy Institute heeft onderzoek gedaan en zij kwamen vandaag met de Covid Performance Index, waarin 98 landen zijn beoordeeld en gerangschikt. De positie op de ranglijst komt voort uit een moyenne van een zestal variabelen: aantal besmettingen, aantal overledenen, aantal besmettingen per miljoen inwoners, aantal doden per miljoen inwoners, aandeel positieve coronatests en aantal tests per 1.000 inwoners in de eerste 36 weken van de Covid-19-pandemie. In de top tien valt vooral het grote aantal eilandstaten op die tijdens een pandemie een enorm geologisch voordeel hebben. 

Met Nieuw-Zeeland, Taiwan, Cyprus, IJsland, Australië en Sri Lanka zijn zes van de tien beste coronalanden omringd door water. Vietnam en Thailand bewijzen vooral dat een totalitair regime tijdens een pandemie best wel handig is. Korte lijnen, snel schakelen en geen discussie. West-Europa komt er niet al te best vanaf: Groot Brittannië staat op een 66ste  België en Frankrijk staan op 72 en 73 op de voet gevolgd door Nederland op plek 75. Dit maakt ons na Spanje, Roemenië en Oekraïne het slechtste jongetje van Europa. De allergrootste coronatreinramp is volgens het onderzoeksbureau met grote afstand Brazilië waar het virus 9 miljoen mensen besmette waarvan 220.000 het niet meer kunnen navertellen. Door de geringe testcapaciteit ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk nog vele malen hoger. De Verenigde Staten vecht het ondertussen uit met aardsvijand Iran. De VS staat op plek 94 en Iran op 95. 

Het recent bekendgemaakte privacylek in de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD was al maanden bekend. De interne kritiek van medewerkers daarover is door leidinggevenden telkens terzijde geschoven, zo onthult RTL Nieuws vandaag. Maandag werd bekend dat privégegevens van miljoenen Nederlanders op grote schaal worden verhandeld. 

De telefoonnummers, adresgegevens en burgerservicenummers werden vrijelijk verhandeld. Meerdere medewerkers trokken maanden geleden al aan de bel vanwege privacyproblemen, maar kregen te horen dat het niet belangrijk genoeg was of kregen überhaupt geen reactie. In de grote coronasystemen met daarin de privégegevens van miljoenen Nederlanders konden de GGD-medewerker vrij rondsnuffelen zonder enige vorm van toezicht. Daarnaast werden er massaal externe uitzendkrachten ingehuurd die ook allemaal bij deze privacygevoelige data konden. De GGD ontkent tegenover RTL dat ze weet hadden van deze problemen. "Waar dit het geval is, is dit zeker kwalijk, want wij waarderen medewerkers die ons op risico’s wijzen."

Gordon zegt lik mijn reet tegen hondenbescherming

China, het land is vaak geen lieverdje als het gaat om afvallige provincies, of burgerrechten, of de annexatie van Hong Kong, of het bespioneren van hun burgers, of hoe ze omgaan met Chinese Moslims, of tibet, of het in de doofpot stoppen van het coronavirus, of, nou ja het zijn geen lieverdjes. Nu heeft het Chinese ministerie van Defensie naar buiten gebracht dat het beried is om oorlog te voeren als Taiwan zijn onafhankelijkheidsplannen niet in de ijskast zet. Beijing stuurde dit weekeinde meerdere oorlogsvliegtuigen richting het eiland als vergelding op 'buitenlandse inmenging en provocaties die aansturen op onafhankelijkheid'. De Chinezen hadden eveneens een boodschap aan het adres van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, schrijft Nu.nl

Ze vertrouwen erop dat hij verstandig genoeg is om niet mee te doen aan het 'separatistische complot' waar de 'afvallige provincie' Taiwan al meer dan 70 jaar mee bezig is. De communistische regering wordt wel vaker woedend als de Taiwanese kwestie aan bod komt. Eind vorig jaar kreeg Tsjechië het hierom met het land aan de stok. Inmiddels is het 27 miljoen koppen tellende eiland in bijna alle opzichten een soeverein land. Toch ontbreekt erkenning als staat van de Verenigde Naties omdat China gebruik maakt van een vetorecht als het gaat over onafhankelijkheid. 

Dierentuin Artis moet zijn drie leeuwen wegdoen, omdat er te weinig geld is om de dieren te houden. De roofdieren gaan per 15 februari naar een verblijf in Frankrijk waar ze meer ruimte krijgen, al was dat niet zo moeilijk. Ook kan de troep bij elkaar blijven. Artis had zelf ook al een groter verblijf voor de katten in de planning staan, maar kan door de coronacrisis de bouw van dit project niet langer betalen. 

"Er is nu geen perspectief wanneer Artis wél een groter leeuwenverblijf kan realiseren en omdat de mogelijkheid zich nu voordeed om de leeuwen bij elkaar te houden op een betere plek, is dit besluit genomen", concludeert de dierentuin. De Amsterdamse dierentuin is momenteel voor de derde keer binnen een jaar gesloten in verband met de coronapandemie. Het aantal bezoekers in 2020 halveerde ten opzichte van 2019. De verkoop van dagkaarten liep zelfs met 63 procent terug en dat gemis aan inkomsten begint het park te merken. "Hoewel de inkomsten sterk dalen, lopen de kosten gewoon door. Per dag kost het bijna €60.000 om het park draaiend te houden."

Nokia trekt aan de bel als het gaat om de niet zo nieuwe meer maar nooit vertoonde James Bond-film: No time to Die. De film zou ooit in november 2019 verschijnen maar is inmiddels uitgesteld naar oktober 2021. In de film zit, zoals gebruikelijk bij moderne Bond-verhalen, veel product placement van merken die graag hun producten in de handen van de geheim agent zien. Zo gebruikt 007 telefoons van Nokia, horloges van Omega en schoenen van Adidas, maar die merken willen wel allemaal hun laatste producten tonen. Doordat de film al zo vaak is uitgesteld, loopt James Bond nu rond met oud spul. 

Een insider vertelt aan The Sun dat bedrijven als Nokia eisen dat sommige scènes waarin de producten te zien zijn opnieuw worden opgenomen. Uiteraard om Bond bij de nieuwe opnames de meest recente speeltjes in handen te geven. Voor andere scènes is geen nieuwe shoot nodig, maar moet wel de editor opnieuw aan de slag om te zorgen dat het niet opvalt dat Bond met oud spul rondloopt. Als er echt reshoots komen is de grote verliezer natuurlijk 007-vertolker Daniel Craig, hij was de rol al twee films geleden helemaal spuugzat en aan zijn lijdensweg lijkt geen einde te komen. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: