NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 23 januari

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Met vandaag onder andere: Protesten in Rusland, de boa's krijgen hun zin, en Bernie Sanders casht voor goede doel met truienhandel.

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder.

Transcript

Het was onrustig vandaag in Rusland. Tienduizenden demonstranten waren op de been om de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny te eisen. In tientallen steden was het dan ook raak en gingen mensen de straat op. De politie trad hard op en volgens de NOS zijn er meer dan 1600 deelnemers gearresteerd en 40 politieagenten gewond geraakt. Hoeveel gewonden er zijn gevallen onder demonstranten is niet bekend. Eén van de redenen dat er veel mensen op de been waren was een video van een van de paleizen van Poetin. Waarde: een miljard. De kopers: de belastingbetaler. Koning Willem Alexander zal zich achter de oren krabben dat hij al gezeik kreeg om een sloepje. Ondertussen hebben verschillende sociale media de Russische regering geholpen door berichten, die oproepen tot protest te verwijderen. Onder andere Tiktok, Instagram en Youtube deden dit, vanwege een Russische wet die het verbiedt jongeren op te roepen voor een demonstratie. Dit is natuurlijk helemaal terecht, want de politie gebruikt enorm veel geweld tijdens de protesten. Overigens werd er niet overal geprotesteerd, in Irkoetsk ging niemand de straat op, daar is het op dit moment 50 graden onder nul. 

Bernie Sanders was de afgelopen week het onderwerp van duizenden memes. De reden was de manier waarop hij onderuitgezakt zat tijdens de inauguratie van Joe Biden. De foto werd in allerlei rare situaties gephotoshopped, maar nu doet de senator zelf een duit in het zakje. De verkoop van een eigen trui is van start gegaan en voor 45 dollar, 37 euro ben je daar in het bezit van. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel overigens, Meals on Wheels is een organisatie die maaltijden verzorgd voor ouderen die in armoede leven. Overigens dien je dan wel te wachten op een nieuwe voorraad, want ze zijn op het moment uitverkocht. 

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben na aandringen door de Nederlandse BOA Bond de bevoegdheid gekregen om te handhaven op de avondklok. Ze mogen dit vanaf maandag doen, bevestigt Ruud Kuin, de voorzitter van de BOA Bond. Aanvankelijk leek het erop dat de boa's wel 's avonds na 21.00 uur zouden worden ingezet op straat, maar dat ze niet konden handhaven op de avondklok. "Dat zou gedoe opleveren, want dat is niet duidelijk voor de boa's zelf, en ook niet voor burgers", zegt Kuin. Sorry meneer Kuin, het was wel duidelijk, jullie mochten simpelweg niet handhaven. Maar goed dat mag nu dus wel en daar zijn ze ongetwijfeld heel blij mee. 

Gravinfluencer Eloise van Oranje, het oudste kind van prins Constantijn, is razend populair op Instagram. Ze zit inmiddels bijna op de 23.000 volgers, en krijgt tienduizenden likes op haar foto's. En dat legt haar geen windeieren: ze gaat nu zelfs een boek schrijven. Dat maakt ze bekend in haar story: "Ik ben zo blij! Ik kan eindelijk zeggen dat ik een boek ga schrijven!" Fans van de gravin kunnen hun hart ophalen, ze gaat haar volgers namelijk bij 'het proces' betrekken. "Houd mijn account goed in de gaten", zegt ze dan ook. Waar het boek precies over gaat, is nog niet duidelijk. Wel schrijft ze het boek vermoedelijk (enigszins) samen met de meiden van Chickslovefood. Zij hebben onlangs een uitgeverij gestart, CLF, waar Eloise haar boekdeal heeft gescoord. Het boek komt rond juni uit.  

De Amerikaanse journalist en televisiepresentator Larry King is overleden. King was vooral bekend om zijn scherpe interviews. Hij maakte er in 63 jaar tijd zo'n 60.000, veelal met beroemdheden en wereldleiders. Van Frank Sinatra tot Lady Gaga, van de Dalai Lama tot Gorbatsjov en Obama. Allemaal zaten ze eens tegenover King, die met zijn opvallend bretels en zijn mok niet vreesde om stevig door te vragen. Tot op late leeftijd was hij te zien in programma's als "Larry King Live" op CNN "Larry King Now" op Ora TV. Drie weken geleden werd hij opgenomen in het ziekenhuis met coronaklachten, die hem uiteindelijk fataal werden. Larry King is 87 jaar oud geworden. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: