Tweede Kamer-meerderheid lijkt voor kortere polder-avondklok
GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie vonden de starttijd van 20.30 uur te vroeg
De avondklok, komt hij er of komt hij er niet? Dit was lastiger gezegd dan gedaan omdat er geen Tweede Kamer-meerderheid bij elkaar te krijgen was voor het oorspronkelijke idee om heel Nederland vanaf 20.30 uur op te hokken vanwege de pandemische perikelen. Toch lijkt er nu een typisch Nederlandse oplossing in de maak te zijn: meerdere partijen zijn voor, maar dan dat hij pas om 21.30 uur van start gaat.
Hoewel de maatregel gisteren tijdens de persconferentie al werd aangekondigd, moest het voorstel nog wel door de Tweede Kamer. Toch was ook binnen de coalitie geen overeenstemming over het plan. Om het kabinet tegemoet te treden, pleit D66 nu voor een coronacurfew die later begint. Het plan van Jetten wordt volgens de Telegraaf gesteund door GroenLinks en de SP.
De PvdA lijkt minder gecharmeerd van deze 'politieke ruilhandel'. Lilianne Ploumen laat weten dit debat liever over de inhoud te willen voeren en dat een discussie over een uurtje eerder of later wat haar betreft campagneretoriek is. Het is niet bekend in welke vorm de PvdA precies voor een avondklok is. Voor de PVV, FvD, SGP, Denk, Henk Krol en Van Kooten-Arissen is ieder ophoktijdslot bij voorbaat onacceptabel.
Oostenrijkse ophokplicht
In landen om ons heen wordt wisselend gebruik gemaakt van een avondklok. In België en Frankrijk is dit al sinds eind oktober ingevoerd, Portugal kent naast hun reguliere avondklok ook nog een striktere variant in de weekenden die al om 13.00 uur 's middags ingaat en in Oostenrijk duurt de avondklok 24 uur lang waardoor het eigenlijk ook een ochtend-, middag- en nachtklok is.
Toch zijn de restricties niet overal in Europa hetzelfde. Ierland heeft weliswaar geen eindtijd aan hun lockdownbeleid toegevoegd, maar kent wel indringende restricties voor niet-essentiële reizen buiten je woonplaats. In Duitsland, Denemarken en Zwitserland is een nachtwandeling zonder aangelijnde hond nog wel toegestaan, ook buiten je eigen woongemeente.