GGZ-professionals overbelast door coronacrisis
Klachten ggz-hulpverleners vergelijkbaar met die van IC-verplegers
Een deel van de hulpverleners in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) is er op dit moment zelf psychisch slecht aan toe. Dat komt naar voren uit een onderzoek van het Trimbos-instituut.
Het instituut vreest een hogere uitval van professionals. Dit wordt onder andere veroorzaakt door een grotere cliëntenstroom, onzekerheid over de duur van de crisis, mentale vermoeidheid, gemis aan contact met collega's en zorgen over naasten.
Grote zorgen over werkdruk
"De klachten van ggz-professionals, verpleegkundigen, verzorgenden en sociaal werkenden zijn vergelijkbaar met wat IC-personeel ervaart tijdens de coronacrisis", vertelt Derek de Beurs van het Trimbos aan de NOS.
Hij stelt dat het begrijpelijk is dat de focus gelegd wordt op de lichamelijke zorg, maar roept ook op tot meer aandacht voor de psychische hulpverleners. De onderzoekers van het instituut verwachten dat er post-corona een grote hulpvraag zal zijn in verband met mentale klachten als resultaat van de crisis.
De Beurs beveelt werkgevers in de GGZ aan om zorg te dragen voor de medewerkers. Uit gesprekken met hulpverleners kwam naar voren dat zij vrezen dat de rek eruit is. "Dit zal uiteindelijk ook zijn weerslaf hebben op de cliënten."