Egyptische archeologen ontdekken dodentempel op Saqqara-grafveld

Meer dan 50 sarcofagen aangetroffen in grafschachten
Een team van archeologen in Egypte heeft een grote ontdekking gedaan op de necropolis Saqqara. De onderzoekers, onder leiding van egyptoloog Zahi Hawass, troffen onder andere een dodentempel aan met meer dan vijftig sarcofagen. Dat schrijft het Egyptische ministerie voor Tourisme en Oudheden.
De houten lijkenkisten werden ontdekt in 52 grafschachten op tien tot twaalf meter diepte. In de kisten werden tijdens de oudheid mummies en bezittingen van prominente personen opgeslagen, De gevonden grafkisten zijn afkomstig uit het Nieuwe Rijk, een periode die plaatsvond tussen ongeveer 1.550 en 1.070 voor Christus.
De dodentempel wordt toegeschreven aan koningin Naert, zij was de echtgenote van farao Teti. Deze vorst heerste van circa 2.347 tot 2.337 voor Christus en was de eerste koning van de zesde dynastie.
Necropolis Saqqara
Eind vorig jaar werd op de begraafplaats ook al een grote ontdekking gedaan. Toen troffen de archeologen meer dan honderd intacte sarcofagen aan. De Egyptische minister voor Tourisme en Oudheden, Khaled al-Anani, voorspelde toen dat nog niet alle geheimen van Saqqara waren blootgelegd, schrijft France 24.
In de verklaring van het ministerie stelt archeoloog Hawass dat de ontdekking mogelijk een nieuw licht schijnt op de geschiedenis van de Saqqara-necropolis ten tijde van het Nieuwe Rijk.
Egypte hoopt dat de oudheidkundige ontdekkingen een nieuwe impuls aan het toerisme zal geven. De toeristische sector van het Noord-Afrikaanse land heeft sinds begin jaren '10 een aantal grote klappen gekregen, met de coronapandemie als meest recente mokerslag.
Social