NieuwNieuws

Glamorama

Omroep ZWART veroordeelt handelen Akwasi bij Radio 1-interview

'Niet in lijn met onze koers en missie'

Omroep ZWART heeft via Instagram laten weten het gedrag van mede-oprichter Akwasi bij een uit de hand gelopen Radio 1-interview te veroordelen. "Wat er tijdens het interview is voorgevallen, is absoluut niet in lijn met onze koers en missie", schrijft de omroep in een verklaring. "Persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en respect voor het journalistieke vak zijn wat ons betreft cruciaal en staan nooit ter discussie. We vervolgen onze ambitie om de meest verbindende omroep van Nederland te worden. Waar iedereen wordt gehoord en iedereen wordt gezien", staat verder te lezen.

Demonstratie op de Dam

Het interview vond plaats op 28 december vorig jaar, maar werd pas anderhalve week later uitgezonden. Het interview begon de desbetreffende opnamedag met een terugblik op het afgelopen jaar. Akwasi benoemde een aantal momenten die voor hem belangrijk waren geweest. Hij en presentator Hans van der Steeg spraken over hoogte- en dieptepunten in dat jaar en kwamen vervolgens na een minuut of 8 over de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam te spreken. 

Ultimatum

Dan slaat de sfeer vrij snel om. De rapper en oprichter van Omroep ZWART is niet gediend van de kritische vragen over de demonstratie op de Dam. Er wordt langer dan door hem gewenst doorgevraagd over de uitspraken die hij tijdens de betoging deed over Zwarte Piet. Van der Steeg krijgt van Akwasi te horen dat de opnames gewist moeten worden. “Je gaat het er nu afhalen, anders heb je een probleem met mij." Daarop trekt Akwasi de stekker van de opnamelaptop eruit, om er vervolgens met deze, en de laptop van de presentator vandoor te gaan. 

Een half uur later keert Akwasi terug. Van der Steeg wordt voor de keuze gesteld: opnames wissen, of de harde schijf wordt geformatteerd. De presentator probeert het geschil nog met woorden op te lossen en zegt dat dit allebei geen optie is. De laptops zijn dan nog niet terug. Van der Steeg besluit uiteindelijk tóch de fragmenten te wissen in het bijzijn van Akwasi, in de wetenschap dat er nog een back-up van het gesprek is. 

Toch uitgezonden

Deze back-up wordt na het hele debacle inderdaad teruggevonden, en het gesprek wordt later alsnog uitgezonden. Eindredacteur Jan Pieter Kos onderbouwt deze keuze: "Er is lang en intensief nagedacht over de vraag of we de opname wel of niet moesten uitzenden. Er zitten veel kanten aan deze zaak waardoor we niet over één nacht ijs zijn gegaan. Maar het feit dat een publiek figuur onze journalisten onder druk heeft gezet door spullen mee te nemen en vervolgens te dwingen om materiaal te verwijderen, is voor ons de kernreden geweest om toch uit te zenden.

Reactie Akwasi

Akwasi liet een dag later van zich horen op Instagram. "Mijn reactie na het misgelopen interview met de EO is niet goed te praten", schreef hij toen. "Ik ga bij mezelf te rade hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat mijn rol binnen Omroep ZWART zal zijn. Voorlopig zal ik zwijgen." Sinds dien is het stil op zijn sociale media accounts. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: