NieuwNieuws

Algemeen

Fiscus wil schulden toeslagenaffaire innen via compensatiegeld

Belastingdienst veroorzaakt gigantische schuld -> Gigantische schuld aflossen met smartengeld

Dat klonk mooi: 30.000 euro compensatie onvoorwaardelijk voor iedere gedupeerde van de toeslagenaffaire om het slepende dossier af te sluiten. Zo leek het althans. De Belastingdienst is namelijk niet van plan om ook hun schulden kwijt te schelden. Zij willen dat de gedupeerden deze aflossen van het smartengeld dat ze van de Rijksoverheid toegekend kregen, schrijft Trouw.

De Beroepsvereniging Bewindvoerders Wsnp (BBW) is witheet en liet weten dat ze per direct uit het overleg compensatieregeling stappen. Veel gezinnen kwamen in de financiële zorgen vanwege de terugvorderingspraktijken van de Belastingdienst. Door boeterentes en invorderingskosten, is het oorspronkelijke 'schuldbedrag' soms meerdere malen over de kop gegaan.

Dit had als gevolg dat de gedupeerden een krediet opbouwden, niet alleen bij de blauwe enveloppen maar ook bij bijvoorbeeld verhuurders, NUTS-bedrijven of zorgverzekeraars. Veel van hen kwamen in de schuldsanering terecht. In zo'n proces wordt gepoogd om in drie jaar tijd zo veel mogelijk af te lossen in samenwerking met een bewindvoerder. 

SP-Kamerlid Renske Leijten is laaiend. Op Twitter laten haar woorden weinig aan de verbeelding over.

Compensatieregeling terugvorderen

Bij dit schuldsaneringsproces staat de Belastingdienst niet bepaald te boek als een flexibele crediteur. Ook nu zijn ze niet van plan om de openstaande vorderingen van de gedupeerden, die zij zelf veroorzaakten, door de shredder te halen. Het wordt nog extra zuur omdat de fiscus bij wet altijd de hoogste prioriteit van alle schuldeisers heeft. 

Hierdoor blijft er een schuld op naam van de ouders staan. “BBW heeft in de werkgroep meermaals haar bezwaren kenbaar gemaakt en heeft de Belastingdienst, de overheid en andere commissieleden willen behoeden voor de huidige desastreuze plannen, maar krijgt geen enkel gehoor. BBW steunt de voorgestelde regeling niet,” schrijven de bewindvoerders in een brief.

BBW wil dat de Belastingdienst een stap terug doet om te voorkomen dat de compensatie een 'vestzak-broekzakregeling voor de Belastingdienst zelf wordt.” De Belastingdienst is overigens bereid om een beetje water bij de wijn te doen door 10.000 van de 30.000 euro compensatie vrij te stellen van invordering, maar dit is volgens de schuldhulpverleners bij lange na niet afdoende.

Dat de volledige aanleiding van de schuldenberg in veel gevallen juist door de toeslagenaffaire is veroorzaakt, kan als enigszins kafkaësk of kwaadaardig beschouwd worden.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: