NieuwNieuws

Algemeen

Kabinet Rutte III treedt af vanwege toeslagenaffaire

Sneuvelt na snoeihard rapport over toeslagenkwestie

Kabinet Rutte III treedt af. Dat heeft premier Markt Rutte zojuist bekendgemaakt. De kinderopvangtoeslagaffaire kost het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vlak voor de eindstreep alsnog de kop. De regeringspartijen hebben besloten toch de politieke verantwoordelijkheid te nemen nadat eind december de parlementaire ondervragingscommissie een snoeihard rapport presenteerde over de zaak.

De commissie concludeerde dat de ouders die onterecht werden beschuldigd werden van fraude een "ongekend onrecht" zijn aangedaan. Daarnaast zijn bij de nietsontziende jacht op fraudeurs de grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden.

Het aftreden van het kabinet is wel grotendeels symbolisch. Met de verkiezingen in maart voor de deur zou het kabinet over een paar weken toch al met verkiezingsreces gaan. Hoewel Nederland nu officieel een demissionaire kabinet heeft, had Rutte van te voren al aangegeven dat de regering op het gebied van de bestrijding van de coronacrisis wel actief blijft. 

Rutte III

Het kabinet-Rutte III werd op 26 oktober 2017 gepresenteerd op het bordes van Paleis Noordeinde. Een combinatie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie was genoeg voor een meerderheid in de Kamer. Met het motto 'Vertrouwen in de toekomst' ging het kabinet vol goede moed van start, maar na vier maanden raakte de club al zijn eerste minister kwijt. Halbe Zijlstra stapte op nadat bekend werd dat hij eerder had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst in het buitenhuis van de Russische president Vladimir Poetin.

In april 2018 steunde de oppositie, met uitzondering van de SGP, een motie van afkeuring tegen premier Rutte vanwege zijn aanpak van de afschaffing van de dividendbelasting.  Rutte gaf in een eerder debat aan zich memo's over de kwestie niet te herinneren. Uiteindelijk bleken deze memo's er wel te zijn. 

De coronacrisis werd vorig jaar het onderwerp dat de grootste stempel op dit kabinet drukte. Hoewel er met name in het begin veel lof was voor de aanpak van het virus, is ten tijde van de tweede golf de kritiek wel toegenomen. Vooral het meermaals late ingrijpen en pas laat beginnen met vaccineren leverde veel commentaar op. Toch blijkt uit de peilingen dat de meeste kiezers tevreden zijn met de regeringspartijen, want vooral de VVD staat er goed voor. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: