NieuwNieuws

Algemeen

Trump erkent verlies verkiezingen en veroordeelt bestorming Capitool

 'Een nieuwe regering zal worden geïnstalleerd op 20 januari.'

De vertrekkende Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het eerst sinds de presidentsverkiezingen de uitslag in een toespraak erkend. Afgelopen nacht rond - 1:00 uur Nederlandse tijd - plaatste Trump een video op Twitter waarin hij zich uitsprak tegen de bestorming van het Capitool afgelopen woensdag en stelde dat 20 januari de nieuwe regering zal worden geïnstalleerd.

"Mijn campagne heeft elke juridische weg bewandeld om de verkiezingsresultaten te bestrijden," zegt Donald Trump over de nasleep van de verkiezingsuitslag van begin november. "Mijn enige doel was om de integriteit van de stemmen te kunnen garanderen. Hiermee heb ik gestreden om de Amerikaanse democratie te beschermen." Trump benadrukte in de speech dat hij van mening is dat het kiessysteem fraudegevoelig zou zijn en zal moeten worden hervormd om het vertrouwen in de verkiezingen te herstellen.

"Nu heeft het congres de verkiezingsuitslag bekrachtigd. Een nieuwe regering zal worden geïnstalleerd op 20 januari. Ik zal mij nu focussen om een soepele, ordelijke en naadloze overdracht van de macht te kunnen waarborgen." 

Het is voor het eerst dat Donald Trump in een toespraak publiekelijk accepteert dat er een nieuwe regering zal worden geïnstalleerd, wel gaf hij zijn verlies gisterochtend al toe via een persbericht. De toespraak is de eerste boodschap die de president deelt via zijn Twitteraccount sinds dat door de Amerikaanse social-mediareus voor twaalf uur werd beperkt.

Bestorming van het Capitool

De bijna drie minuten lange speech van Trump was verder voornamelijk een officiële reactie op de gebeurtenissen van afgelopen woensdagavond. Toen bestormden hordes Trump-supporters het Capitool en wisten het Amerikaanse congresgebouw binnen te dringen. In de toespraak veroordeelt Donald Trump deze actie sterk. "Net als alle Amerikanen, ben ik diep verontwaardigd over het geweld, de wetteloosheid en totale chaos."

Hierop volgt de bewering dat hij direct de Nationale Garde zou hebben opgeroepen om in te grijpen. Dit is echter niet het geval. Het was niet president Donald Trump die de Nationale Garde mobiliseerde maar naar verluid was het defensieminister Christopher C. Miller die besloot in te grijpen. Het zou vicepresident Mike Pence zijn geweest die dit bevel goedkeurde in plaats van de Commander in Chief zelf, meldde de New York Times.

In de toespraak spreekt president Trump zich stevig uit over de bestorming van het congresgebouw en stelt dat de daders een straf boven het hoofd hangt. "De demonstranten die het Capitool infiltreerden hebben de zetel van de Amerikaanse democratie bevuild. Aan hen die een rol speelden in het gewelddadig en destructief handelen: jullie vertegenwoordigen niet ons lang. Aan hen die de wet overtreden hebben: jullie zullen boeten."

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: