Geen strafrechtelijk onderzoek naar toeslagenaffaire
Van knevelarij en beroepsmatige discriminatie is volgens het OM geen sprake
Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek doen naar de rol van ambtenaren van de Belastingdienst in de kinderopvangtoeslagaffaire. In een persbericht laten ze weten dat na een 'zorgvuldige beoordeling van de feiten en omstandigheden' geen strafrechtelijke verdenking is aangetroffen.
Vorig jaar deden de voor de staatssecretarissen van Financiën Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen aangifte tegen de Belastingdienst vanwege knevelarij en etnisch profileren. De twee D66'ers werden begin vorig jaar aangesteld om orde op zaken te stellen bij de slepende problematiek bij de fiscus.
In mei deden de staatssecretarissen aangifte bij de politie omdat ze vermoedden dat de Belastingdienst zich schuldig zou maken in het moedwillig knevelen van 'fraudeurs' en beroepsmatig onderscheid maken op basis van afkomst bij de beslissing om iemand als zodanig aan te merken in het systeem.
Strafrechtelijke route niet mogelijk
Het OM ziet dit echter anders: vervolging voor knevelarij is alleen mogelijk indien een ambtenaar in strijd met de regels geld bij gedupeerden vordert. Omdat er volgens de Belastingdienst misbruik of fraude in het spel was, kan er Juridisch gezien geen sprake zijn van knevelarij.
Ook beroepsmatige discriminatie kan volgens de openbaar aanklager niet hard gemaakt worden. Bij de beoordeling of iemand al dan niet recht had op kinderopvangtoeslag, speelde nationaliteit geen rol. Omdat deze 'beoordeling voor iedereen gelijk was', is er geen sprake van beroepsmatige discriminatie.
Binnen het strafrecht kan hierom aanleiding gevonden worden tot vervolging. Het OM besluit hun persbericht de teleurstelling van de getroffen ouders te begrijpen en benadrukt dat de gedupeerden via een civiele procedure hun zaak alsnog door een rechter kunnen laten beoordelen.