Dit is het voorlopige vaccinatieplan
De Jonge: 'We hadden ook eerder kunnen beginnen'
Komende woensdag worden de eerste Nederlanders geprikt met een vaccin dat ze tegen het coronavirus gaat beschermen. Zorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt om hun prik te komen halen. Vandaag bracht minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ook de rest van zijn plan naar buiten.
In de kamerbrief waarin De Jonge zijn strategie uit de doeken doet, worden uiteraard wat slagen om de arm gehouden, hij durft niks te garanderen. Het hangt samen met de leveringen, werking, distributie en goedkeuringen die nog op de plank liggen. Wel lijkt er een volgorde te zijn waarop we kunnen rekenen.
Zorgmedewerkers en kwetsbaren prioriteit
Als eerste zijn zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en wmo-ondersteuning aan de beurt. Zijn krijgen tussen komende woensdag en 1 mei een prik. Bij zorgmedewerkers acute zorg in ziekenhuizen begint het prikken toch ook komende woensdag, deze groep moet half februari ingeënt zijn.
Bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking worden tussen januari of februari en 1 juni gevaccineerd. Iets later zijn intramurale GGZ-cliënten en hun zorgmedewerkers aan de beurt. De 60+'ers krijgen hun vaccin tussen half maart en 1 september.
Op 1 september klaar
Wie tussen de achttien en zestig is en een medische indicatie heeft, kan de vaccinatiebrief tussen eind februari en 1 september verwachten. Overige zorgmedewerkers staan daarna op de lijst en worden tussen april en 1 augustus opgeroepen. De rest van Nederland kan er vanuit gaan dat ze tussen april/mei en 1 september hun vaccin krijgen.
De flowchart waarin alle informatie te vinden is, is te downloaden via Rijksoverheid.
Hadden eerder kunnen beginnen
Nederland had al een paar dagen eerder kunnen beginnen met prikken, schrijft De Jonge in een kamerbrief. Als de GGD's in een eerder stadium waren gewaarschuwd dat ze klaar moesten staan voor de vaccinatiecampagne was dat mogelijk geweest.
De Jonge schrijft dat hij GGD's eerder had kunnen vragen "berekend te zijn op eventualiteiten. Daar had versnelling in kunnen zitten", zegt hij in een persbriefing. "We hebben altijd gezegd dat je wendbaar moet zijn in de uitvoering, maar we zijn onvoldoende wendbaar gebleken."
De minister had niet voorzien dat het vaccin van Pfizer/BioNTech als eerste goedgekeurd zou worden. De inrastructuur voor dit vaccin bleek niet gereed, onder andere omdat het vaccin bij -70 moet worden bewaard.