Vrouwelijke leiders doen het niet beter in coronacrisis
Sterftecijfers niet veel lager dan landen met mannen aan roer
Landen waar een vrouw aan het roer staat, doen het in de coronacrisis niet veel beter dan landen met een mannelijk equivalent. Wetenschappers keken hiervoor naar de sterftecijfers door corona en legden de gegevens naast elkaar.
De afgelopen maanden kwamen er regelmatig berichten en speculaties naar buiten waarin men suggereerde dat landen geleid door een vrouw het beter doen tijdens de pandemie. Zo is Nieuw-Zeeland - waar Jacinda Arden het land leidt - al een tijdje coronavrij en deed Duitsland het onder leiding van Angela Merkel tot voor kort ook best aardig. Amerika en Engeland, waar respectievelijk Donald Trump en Boris Johnson de boel besturen, doen het juist helemaal niet zo lekker tijdens de coronacrisis.
Sterftecijfers in beginmaanden
De Britse en Amerikaanse onderzoekers keken naar de sterftecijfers in 175 landen in de eerste maanden van de pandemie. Ze kwamen tot de conclusie dat landen met een vrouwelijke leider statistisch gezien niet veel minder doden hebben hebben dan landen waar een man de touwtjes in handen heeft. Ze ontdekten zelfs dat het geslacht van een leider vrij weinig te maken hebben met de gevolgen van de COVID-19.
Hoeveel mensen ziek worden of overlijden door corona, heeft volgens de wetenschappers met hele andere factoren te maken, bijvoorbeeld de culturele waarden van een land. Onder andere Vietnam wordt genoemd, waar de mannelijke ministerpresident Nguyễn Xuân Phúc de leiding heeft. Daar waren tijdens het onderzoek nog geen veertig doden gevallen.
Statistisch gezien weinig verschil
Politiek wetenschapper Leah Windsor van de Universiteit van Memphis in Tennessee deed samen met collega's onderzoek naar de speculaties en presenteerden dat in het tijdschrift PLOS ONE. "Veel mensen suggereren dat landen waar vrouwen aan het roer staan het veel beter doen. [...] Recente analyses laten zien dat landen waar vrouwen de leiding hebben, zes keer minder doden hebben dan landen met mannen aan kop."
Om te kijken of dat klopt, analyseerden Windsor en consorten de coronadoden in 175 landen - zestien daarvan worden geleid door een vrouw. Daarbij werd per land gemeten vanaf de eerste dag van de uitbraak. Vanaf dat moment werd er over een periode van vier maanden gemeten hoeveel mensen aan corona zijn overleden. "Sommige vrouwen hebben goed leiderschap laten zien, maar dit resulteert statistisch gezien niet in extreme verschillen in het aantal doden."
Ook geven de wetenschappers aan dat het lastig te vergelijken is omdat er maar zestien landen zijn waar een vrouw de leiding heeft. Daardoor is het lastig om de resultaten echt goed te kunnen vergelijken. Of vrouwen het beter doen als leider van een land, is volgens hen in elk geval niet af te lezen aan een pandemie.