NieuwNieuws

Tech & Crypto

Necrologie: Flash Player (25) is niet meer

Einde van een tijdperk

Droevig nieuws in nostalgieland: Flash Player is niet meer. Na 25 jaar is het iconische stukje internetgeschiedenis ten grave gedragen. Het wereld wijde web zal nooit meer hetzelfde zijn.

De eerste versie van Flash, toen nog Macromedia Flash Player, verscheen op Nieuwjaarsdag 1996. De webplugin was jarenlang de belangrijkste speler voor video, games en eigenlijk alles waar iets van leven in zat. Van Zwaarden en Sandalen tot dubieuze banners op even dubieuze websites. Nu komt het dan toch echt tot zijn einde. Vanaf vandaag ondersteunt softwareboer Adobe de plugin niet meer, en vanaf 12 januari 2021 zal deze compleet verdwenen zijn.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Zwaarden en Sandalen

Nostalgie

Door websites als Spele; Speeleiland; Spelletjes en vele anderen is een hele generatie schoolwerk-ontwijkende jeugd opgegroeid met de mogelijkheden die Flash Player te bieden had. Naast spelletjes als Bubbleshooter, Vuurjongen en Watermeisje én Verzekeringsjager, die je net zo snel weer wegklikte als je ze tevoorschijn kon toveren, draaide ook bijvoorbeeld Habbo Hotel in Flash.

Kortom, de meeste dingen uit het vroege internet waar je goede herinneringen aan hebt, draaiden in Flash. Alleen goede herinneringen? Nee zeker niet. De overdaad aan niet helemaal goed functionerende updates van de webplugin doet menig internetavonturier nog geregeld badend in het zweet wakker schrikken.

 (Tekst gaat verder onder GIF) 

via GIFER

Een tragisch einde

De reden dat de stekker uit Flash wordt getrokken is de aanleiding dat de meeste mooie dingen tot een einde komen: verwaarlozing. Met de komst van smartphones brokkelde de populariteit van Flash stukje bij beetje af. Ook gingen in de loop der jaren veel websites over op alternatieven als HTML5 en WebGL.

Een andere aanleiding voor het verdwijnen van Flash is de grote hoeveelheid veiligheidsproblemen waar de webplugin mee te kampen had. Een voorbeeld daarvan is dat in 2015 een groot lek werd aangetroffen in de speler waarmee via de browser malware op de computer geïnstalleerd kon worden zonder dat de gebruiker dit opmerkte. Hierdoor laaide ook de discussie op over de toekomst van de plugin.

Omdat de webplugin de afgelopen periode langzaamaan is weggewerkt zal je er zelf niet zoveel van merken. Websites waarvoor Flash Player een belangrijk onderdeel was zijn inmiddels overgestapt. Je kunt zelfs nog in een sentimentele bui nostalgische spelletjes spelen. Archiefwebsite Internet Archive heeft veel gearchiveerd en ook het project Flashpoint wist sinds 2018 ruim 70.000 spelletjes te redden.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: