Sneltest mogelijk minder accuraat dan gedacht
Kleinschalig onderzoek LUMC suggereert dat sneltest lang niet zo betrouwbaar is
Een veelgebruikte sneltest zou een stuk minder betrouwbaar zijn dan gedacht, dat komt naar voren uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Het betreft de PanBio-antigeensneltesten van farmaceut Abbott die in veel teststraten wordt gebruikt. Zowel door de GGD als commerciële partijen. De uitkomsten van het onderzoek zijn alarmerend.
Hoewel de conclusies een aanleiding zijn voor verder onderzoek, is een belangrijk punt van kritiek op het paper dat de conclusies zijn getrokken op basis van een kleine groep resultaten. Het is mogelijk dat het onderzoek niet representatief is, en is beïnvloed door toevalligheden.
Op basis van dit onderzoek beweren dat de Abbott PanBio-antigeensneltest onbetrouwbaar is, is daarmee zeer voorbarig. Abbott reageerde tegenover de NOS op de uitkomsten van het onderzoek van het LUMC.
Onderzoek LUMC
In het onderzoek is gekeken naar 298 deelnemers met coronaklachten aan de zogeheten antigeensneltest van farmaceut Abbott. Hierbij zijn de resultaten van de sneltest vergeleken met de uitkomsten van een de standaard PCR-test op dezelfde proefpersonen.
Van de 298 deelnemers werden op basis van de sneltest 21 personen positief getest. In de controleronde door middel van PCR-tests werden echter 35 van de 298 personen positief bevonden. Hiermee lijkt de sneltest 14 personen die besmet zijn met het coronavirus ten onrechte negatief te hebben getest. Dit is een afwijking van 40%.
Oppassen
Dit betekent dat 14 personen zouden denken dat zij geen corona hebben, terwijl dat wel het geval is. Dat brengt een groot risico met zich mee omdat mensen die denken coronavrij te zijn, mogelijk een stuk minder voorzichtig zijn wanneer zij met anderen afspreken. Ze kunnen namelijk in de veronderstelling zijn dat ze geen gevaar vormen voor een ander.
Het is dus verstandig om, ook als je negatief wordt getest via een sneltest, toch rekening te houden met de kans dat je alsnog positief bent. Mocht je een sneltest hebben gehad en twijfelen aan de uitkomst, laat je dan voor de zekerheid nogmaals testen via een PCR-test.