NieuwNieuws

Algemeen

Nederland wordt verboden toegang zonder negatieve testuitslag

De regel geldt vanaf dinsdag voor iedereen die per boot, vliegtuig, bus of trein binnenkomt

Binnenkomende reizigers die aankomen in Nederland dienen vanaf aanstaande dinsdag 29 december 00.01 uur verplicht een negatieve coronatest te overhandigen. Dit blijkt uit een persbericht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De negatieve testuitslag dient maximaal 72 uur geleden te zijn vastgesteld. Daarnaast blijft de richtlijn om tien dagen in zelfisolatie te gaan van kracht.

De negatieve swabtestplicht wordt doorgevoerd voor iedere vorm van internationaal openbaar vervoer zoals internationale treinen, bussen, veerponten. Gisteren werd al bekend dat de maatregel van kracht werd voor passagiers die via het luchtruim ons land betreden. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen, want het blijft natuurlijk Nederland.

Zogenaamd 'regionaal OV dat grensoverschrijdend is' zoals regiobuslijnen of Euregio-boemeltjes in het oosten en zuiden hoeven niet aan de voorwaarden te voldoen. Ook voor kinderen jonger dan 13 jaar geldt een vrijstelling. Op de website van Rijksoverheid verschijnt begin volgende week een lijst met nog meer uitzonderingen, vrijstellingen en voorwaarden.

Verzoeken en adviseren

De handhaving van de nieuwe regels is in handen van de vervoerders. Zij moeten reizigers vanaf 29 december op minimaal een halte voor de grens te checken op hun negatieve coronaverklaring. Wie weigert of geen negatieve PCR-uitslag kan overhandigen, 'kan door de vervoerder verzocht worden het voertuig te verlaten'. In het geval van veerponten en vliegtuigen vindt de controle tijdens het vertrek plaats.

Voor auto's en vrachtwagens die via de wegen ons land binnenrijden, worden voor alsnog geen nieuwe maatregelen van kracht. Het ministerie benadrukt dat de negatieve test niet als vervanging moet worden beschouwd van het dringende en nadrukkelijke advies om tien dagen in zelfquarantaine te gaan na het arriveren vanuit een 'oranje reisgebied' (ofwel de hele wereld).

Nederland volgt hiermee het beleid dat nagenoeg ieder ander Europees land al sinds afgelopen zomer heeft ingevoerd. Onder meer België, Griekenland, Zwitserland, Duitsland en Verenigd Koninkrijk hanteren een soortgelijke regel waarbij eveneens de zelfisolatie een verplicht karakter heeft. Overtreders kunnen in sommige landen forse boetes die kunnen oplopen tot 10.000 euro tegemoet zien.

Dit vond de Nederlandse regering niet nodig. Wat er precies gebeurt als een passagier besluit het verzoek de trein of bus te verlaten naast zich neer te leggen, is onduidelijk.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: