NieuwNieuws

Algemeen

Eindelijk schot in onderhandelingen VK en EU

Handelsakkoord binnen handbereik

Hoewel inmiddels zo'n beetje alle deadlines zijn overschreden, lijkt er nu toch voortgang te zitten in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Volgens betrokkenen zouden de gesprekken 'in de eindfase zitten', schrijft de Volkskrant.

Een principeakkoord tussen de onderhandelaars lijkt dichterbij dan ooit te voren. Hoewel een akkoord nog zal moeten worden goedgekeurd door de lidstaten en het Britse parlement, is het een eerste stap naar een Brexitdeal. 

Visvangst

Eerder vandaag telefoneerden voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson intensief over één van de laatste onderwerpen waar een akkoord op moet worden bereikt, namelijk de rechten van Europese vissers in Britse wateren. Het voorstel van de EU was om de Europese vangstquota terug te schroeven met zo'n dertig procent, maar dat vinden de Britten niet voldoende.

Een akkoord tussen de twee partijen maakt een omvangrijke handelsrelatie mogelijk tussen de EU en het VK. De inzet is dat Britse bedrijven de ongelimiteerde toegang tot de Europese markt behouden, ondanks dat zij de Unie hebben verlaten. Daar tegenover staat het voordeel voor de Europese vissers dat ze - al zij het een beperkte hoeveelheid - vis mogen blijven vangen in Britse wateren.

Voorproefje

De vereiste goedkeuring van een akkoord door het Europees Parlement is niet haalbaar voor 1 januari. Om die reden wordt er nu ingezet op een voorwaardelijk akkoord, waar de Europese lidstaten en het Britse parlement mee instemmen. Dit akkoord wordt dan niet voor 1 januari officieel gemaakt, maar zal onder voorbehoud van kracht worden tot de formaliteiten zijn geregeld.

Tot voorkort leken de onderhandelingen af te koersen op een zogeheten 'no deal'-Brexit, totdat deze anderhalve week geleden uiteinelijk toch nog op gang kwamen. De huidige situatie waarin het Verenigd Koninkrijk - vanwege een mutatie van het coronavirus - compleet is afgesloten van het Europees vasteland, is een voorproefje op een eventuele 'no deal'. London lijkt behoorlijk geschrokken door de gevolgen van de afsluiting, en de huidige situatie is mogelijk een extra motivatie voor beide partijen om voor 1 januari tot een deal te komen.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: