NieuwNieuws

Tech & Crypto

Terugblik: Dit waren de beste games van 2020

Als je dan toch binnen zit


2020 was een bewogen jaar in videogames, met hoge pieken en diepe dalen. Maar welke games hebben eigenlijk de meeste indruk gemaakt en waarom? NieuwNieuws presenteert de lijst met de meest indrukwekkende games en de grootste flops van het jaar.  

The Last of Us Part II

Beschikbaar op: PlayStation 4

Voor velen is The Last of Us: Part II de ultieme game in 2020. Dat is niet vreemd, de storytelling is subliem, de gameplay is bijzonder bruut en de sfeer is om te snijden. Het is alsof je een film bestuurt, waarbij personages worden uitgediept en moedige keuzes worden gemaakt in het verhaal. 

Niet iedereen was blij met de keuzes met betrekking tot homoseksualiteit en de toevoeging van een transgender, maar je kunt ontwikkelaar Naughty Dog niet beschuldigen van het tonen van weinig lef. Net als Red Dead Redemption 2 deed in 2018, laat The Last of Us 2 zien dat gaming een volwassen medium is die ook maatschappelijke thema’s op de agenda durft te zetten.

The Last of Us 2 is hier verkrijgbaar.

Animal Crossing: New Horizons

Beschikbaar op: Nintendo Switch

Het is een vreemde gewaarwording, een videogame waarbij je elke dag saaie taakjes moet uitvoeren om uiteindelijk je eigen eiland zó aantrekkelijk te maken dat je nieuwe inwoners krijgt en meer spulletjes kunt fabriceren. Het is een beetje het Farmville van 2020, maar de charme die Animal Crossing met zich meedraagt is ongeëvenaard. 

Hoewel de game gebouwd is op een systeem van schulden opbouwen en aflossen (burgervader Tom Nooke geeft je telkens een dikke hypotheek, waarna je weer dagen- of wekenlang aan het aflossen bent), wil je iedere dag terugkomen om je eiland weer iets te verbeteren. Daarbij geeft het spel je constant broodkruimels, maar bij elke kruimel is weer smullen geblazen. In de categorie: “waarom doe ik dit eigenlijk nog steeds!”. Wat een lekker spel zeg.  

Ontsnappen van de realiteit kan hier.

Ghost of Tsushima

Beschikbaar op: PlayStation 4

Ghost of Tsushima lijkt op het eerste gezicht een ouderwetse open-wereld-game, waarbij je als gevallen samoerai het eiland Tsushima moet bevrijden van een Mongoolse invasie. De game is allereerst doordrenkt met sfeer, waarbij zo weinig mogelijk gebruik wordt gemaakt van icoontjes en menuutjes in het scherm. Als je een missie selecteert zal de wind (en de bijbehorende lentebloesems) je naar het einddoel leiden. 

Bovendien is er bijna geen zijmissie te vinden die saai is, met interessante personages en emotionele verhaallijnen. Het is overduidelijk gebaseerd op de films van Japanse filmregisseur Akira Kurosawa en dat het vechtsysteem in de game enorm bevredigend is, is een heerlijke kers op de tempura. 

Koop de game hier.

Fall Guys: Ultimate Knockout

Beschikbaar op: PlayStation 4 / pc / Android

In een tijd waar je games relatief gemakkelijk kunt aanbieden via een digitaal platform, komt er wel eens iets naar boven drijven waar iedereen van smult. Fall Guys laat zich het beste omschrijven als Mega Blubber Power Race: The Game, waarbij je met 59 andere spelers een parcours met obstakels moet afleggen. Er zijn meer dan twintig verschillende banen en na elke ronde vallen een aantal verliezers af. Na vijf rondes kan er maar één de winnaar zijn. 

Het gevolg is lachen, schelden, gieren, schreeuwen, brullen en gooien, want de emoties lopen hoog op bij iedere ronde van Fall Guys: Ultimate Knockout. Het enige wat ontbreekt is een motiverende Carlo Boszhard. 

Half-Life: Alyx

Beschikbaar op:  Valve Index / Oculus Quest / HTC Vive  

Sinds Half-Life 2: Episode 2 verscheen in 2007, kijken fans reikhalzend uit naar een vervolg. Dat vervolg kwam in 2020, maar niet zoals mensen hadden verwacht. Half-Life: Alyx is een VR-game en is te spelen met de Valve Index, HTC Vive en Oculus-systemen en dat maakt het spel niet heel toegankelijk. Voor de mensen die de moeite en het geld hebben geïnvesteerd staat de beste Virtual Reality-ervaring op de markt te wachten. 

Bijna alles in de spelwereld is letterlijk op te pakken, het schieten voelt belachelijk realistisch en de toevoeging van magnetische handschoenen is geniaal. Met deze wantjes kun je objecten naar je toe laten zweven en dat is geen overbodige luxe. Bovenal is Half-Life: Alyx (net als Half-Life 1 en 2) bijzonder spannend en het lijkt soms net een horrorfilm. Probeer maar niet weg te duiken als een headcrab richting je gezicht springt! Half-Life Alyx is de beste VR-game ooit gemaakt. Nu maar hopen dat meer mensen de stap naar VR nemen. 

Dan de tegenvallers, te beginnen met Cyberpunk 2077

Beschikbaar op:  PlayStation 4 / Xbox One / PlayStation 5 / Xbox Series X - S / pc / Stadia

Op het moment van schrijven is Cyberpunk 2077 niet meer te verkrijgen in de PlayStation Store en dat is eigenlijk de perfecte samenvatting van de lancering van deze game. Een totale blamage, zeker als je bedenkt dat de verwachtingen torenhoog waren. Ontwikkelaar CD Projekt Red was eerder verantwoordelijk voor het geweldige The Witcher 3 en dus konden fans niet wachten om de digitale tanden te zetten in Cyberpunk. Helaas is dit alleen weggelegd voor mensen met een monster-pc. 

De game is onspeelbaar op de PlayStation 4 (Pro) en Xbox One (X) en zelfs op de nieuwe PlayStation 5 en Xbox Series X zijn de problemen aanwezig. En zelfs als je het spel speelbaar krijgt op een pc, dan stelt het spel ook game-inhoudelijk teleur. Auto’s die ellelange files veroorzaken omdat ze niet om andere auto’s heen kunnen rijden, constant dezelfde missiestructuur die snel verveelt en een verhaallijn die niks nieuws probeert. De game is zeven jaar in ontwikkeling geweest en zoals het er nu naar uit ziet kunnen daar nog wel twee jaar worden bijgeteld. Doodzonde. 

Ondanks dit alles toch geïnteresseerd? De game is fysiek nog wel verkrijgbaar. 

Marvel's Avengers

Beschikbaar op:  PlayStation 4 / Xbox One / PlayStation 5 / Xbox Series X – S / pc / Stadia

Met de grote successen van de Marvel-films op het witte doek, was het te verwachten dat er een game zou verschijnen met dezelfde personages. Waar Spider-man in 2018 nog wist te verrassen met een prachtige spelwereld, een mooi verhaal en interessante personages, slaat Marvel’s Avengers de plank volledig mis. Al sinds de aankondiging waren critici sceptisch, omdat in alles voelbaar was dat dit een spel zou worden, bedacht door mensen in dure pakken. 

Het resultaat is niets minder dan dat, want hoewel de eerste paar uur van de game vermakelijk zijn, verzandt het al snel in repetitieve gameplay, waarbij alles gericht is om jou als speler te laten lijden, mits je een paar euro’s betaalt om je progressie een klein beetje te versnellen. Een zogenaamde game as a service, waarbij de service niet op fooi kan rekenen. De ontwikkelaar heeft inmiddels excuses aangeboden en verbeteringen beloofd. Ooit.

Mocht de game ooit beter worden, je kunt hier alvast een aankoop doen.

Belangrijkste game-gerelateerde gebeurtenis in Nederland

Het is hard werkende ouders en de kansspelautoriteit al jaren een doorn in het oog: de verkoop van digitale kaartjes via microtransacties in FIFA. Waar analoge Panini voetbalplaatjes simpelweg te verzamelen zijn in een boek, hebben de digitale plaatjes van FIFA daadwerkelijke invloed op de game en is er een ingame transfermarkt die de waarde van spelers bepaald. In oktober heeft de Rechtbank in Den Haag uitspraak gedaan in een zaak die de kansspelautoriteit heeft aangespannen tegen ontwikkelaar en uitgever Electronic Arts. 

De conclusie was helder, volgens de rechtbank valt de verkoop van FIFA Ultimate Team-pakjes onder online kansspelen en dus mag de kansspelautoriteit tot handhaving overgaan, om mensen te beschermen tegen kansspelverslaving. Electronic Arts is inmiddels in hoger beroep gegaan en het is nu wachten op de volgende uitspraak. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: