NieuwNieuws

Algemeen

FNV wil alle supermarkten dicht tijdens kerstdagen

'Ze lopen op hun tenen'

De FNV wil dat alle supermarkten gesloten blijven tijdens kerst. De vakbond doet hiervoor een directe oproep aan het kabinet. Volgens FNV heeft winkelpersoneel rust nodig en verdienen ze vrije dagen tijdens de feestdagen. Ook heeft de vakbond kritiek op de maatregelen die winkels nemen tegen het verspreiden van het coronavirus. 

"Medewerkers willen na dit zware jaar Kerstmis met hun dierbaren doorbrengen en niet in een overvolle supermarkt. Iedereen heeft het over de zorg, maar ook supermarktmedewerkers lopen op hun tenen."

Als het aan de vakbond ligt zullen mensen de ingrediënten voor het kerstdiner toch echt op tijd moeten inslaan. Volgens FNV-bestuurslid Mari Martens is er een groot risico dat de winkels anders te druk zullen zijn om een veilige situatie voor winkelpersoneel te kunnen garanderen. 

"Het is nu al razend druk. In de supermarkten werken bovendien veel jonge mensen. Het is onverantwoord hen met deze toeloop van mensen op te zadelen." vertelt Martens. "Bij het merendeel van deze winkels is geen beveiliging, de coronamaatregelen worden absoluut niet overal nageleefd noch gehandhaafd."

Langer open

De supermarktsector zelf opent in deze tijd vaak juist langer haar deuren om de drukte zo veel mogelijk te spreiden. Nu andere winkels gesloten zijn wordt de supermarkt nog vaker bezocht. Als de supermarkten ook tijdens kerst dicht zijn, is er een kans dat mensen juist gaan hamsteren voor de feestdagen. 

Hier is Mari Martens niet bang voor. "Het gaat ons niet om klanten pesten, maar om de medewerkers te ontlasten. Gun deze mensen alsjeblieft twee dagen rust. De meesten zorgen er echt wel voor dat ze hun boodschappen tijdig in huis hebben."

FNV is ondanks de in veel winkels genomen maatregelen kritisch op de supermarkten. "Het gaat de supermarktbazen alleen om die omzetgroei. De gezondheid van hun medewerkers of de verspreiding van het virus, lijkt hen beduidend minder te kunnen schelen. Het is daarom belangrijk dat het kabinet ingrijpt." De vakbond pleit ook voor een inkomensgarantie voor de werknemers wanneer de supermarkten sluiten.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: