NieuwNieuws

Algemeen

FvD voor ruim een ton het schip in door brakke boekhouding

Na drie jaar puinhopen en prutswerk in de papierwinkel is de maat vol

2020 is niet bepaald het jaar van Forum voor Democratie. Na de exodus van prominente leden, trekken er opnieuw donkere wolken in de richting van Baudet's renaissancevloot. Dit keer zijn het niet standpunten of uitspraken van Baudet die de partij in de penarie brengen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is de aanhoudende brakke boekhouding, schrijft Follow The Money.

De Commissie Toezicht Financiering Politieke Partijen (Ctfpp) heeft als belangrijkste taak subsidie verstrekken aan politieke partijen. Aan deze jaarlijkse toekenning zijn echter enkele administratieve spelregels verbonden die door Forum al sinds 2017 niet is nagekomen. Omdat het werkelijke aantal leden lager was dan de partij vorig jaar aangaf, heeft FvD over 2019 te veel subsidie ontvangen. 

In totaal ontving FvD over 2019 een bedrag van 492.762 euro aan partijfinanciering terwijl dit eigenlijk 381.762  had moeten zijn. Omdat het te hoge bedrag al is overgemaakt, wil de Ctfpp met terugwerkende kracht 111.000 euro terugvorderen. Ook adviseerden ze minister Kajsa Ollongren om hier bovenop een bestuursboete op te leggen van 25.000 euro vanwege het niet nakomen van de administratieve verplichtingen. 

Bonnetjesaffaire en prutsende boekhouders

Forum voor Democratie heeft al sinds 2017 problemen met de papierwinkel. Zo is het volgens accountants vanwege de puinhoop in het ledenbestand onduidelijk hoeveel leden de partij precies heeft, rammelen de jaarrekeningen en ontbreekt de 'deugdelijke onderbouwing' in de vorm van facturen en bonnen.

Niet alleen de partij, maar ook de door hun ingehuurde accountant krijgt van de Auditdienst een zware onvoldoende voor zijn werk aan de jaarrekeningen van 2017 en 2018. Tijdens een controle kwamen er twaalf tekortkomingen naar boven. Na het vertrek van Henk Otten beloofde de partij de papierwinkel voortaan op orde te hebben. Maar ook onder de nieuwe penningmeester Olaf Ephraim bleven de problemen aanhouden.

Na drie jaar administratief prutswerk, is het geduld van de Ctfpp op. Minister Ollongren neemt het advies om FvD te beboeten serieus in overweging, maar neemt nog geen definitieve beslissing. Zij wil eerst een onderzoek van de Auditdienst Rijk afwachten. Wel is er melding van de rammelende administratie gemaakt bij de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants en de Autoriteit Financiële Markten.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: