NieuwNieuws

Algemeen

Minister teleurgesteld en boos op Schiphol wegens drukte

Van Nieuwenhuizen had de sector er dit weekeinde nog 'op aangesproken'

Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen onthult dat ze niet alleen boos is, maar zelfs de ernstigere classificatie 'teleurgesteld' niet schuwt. Deze emoties kwamen naar boven toen ze de beelden van de overvolle vertrekhal in Schiphol onder ogen kreeg. Ondanks dat Nederland al negen maanden coronaregels kent, blijft het voorkomen van grote mensenmassa's voor de de luchthaven nog altijd een forse uitdaging.

Maar nu is de maat vol! De minister was het na dit weekeinde zo beu dat ze contact opnam met Schiphol en KLM om ze aan te spreken op hun gedrag. Tegen de NOS vertelt ze dat haar de dringende boodschap van haar donderpreek is overgekomen en dat de samenklonteringen in de vertrekhallen in de komende periode niet opnieuw de spuigaten uitloopt. De drukte op Schiphol is voor veel Tweede Kamer-leden een doorn in het oog.

Volgens de minister hebben Schiphol en KLM al meerdere maatregelen genomen.  Ze hamert erop dat de eindverantwoordelijkheid voor het naleven van de coronaregels op Schiphol niet bij haar ligt maar bij de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen. Antwoorden op Kamervragen over de opgedoekte teststraat en waarom de paspoortcontroles zo dicht bij elkaar staan, kon Van Nieuwenhuizen niet geven.

De vakantiepret niet drukken

Ondanks het oranje reisadvies voor de gehele planeet aarde plus het dringendnadrukkelijke advies van Mark Rutte om tot en met maart helemaal te nokken met niet-essentiële buitenlandtripjes te maken, blijven veel mensen gewoon op vakantie gaan. Sterker nog: touroperators bieden nog altijd voordelige zonvakanties aan. Verwacht wordt dat er in aanloop naar de kerstdagen opnieuw topdrukte in het verschiet ligt.

Vooral de Canarische Eilanden en de Nederlandse Antillen zijn geliefd onder de vakantiegangers die zichzelf graag een poosje pauze gunnen van het koude donkere ongezellige Nederland waar het coronavirus nog altijd in rap tempo om zich heengrijpt. Het is niet bekend hoeveel reizigers hun vakantie hebben afgeblazen na de speech van Mark Rutte.

Het volledig schrappen van vakantievluchten, een verplichte quarantaine na aankomst in Nederland, het overhandigen van een negatieve coronatest of het inrichten van een eenvoudige teststraat op Schiphol, schijnen onmogelijk te zijn. Sowieso zouden zulke maatregelen helemaal niet nodig moeten zijn als iedereen zich aan de nadrukkelijkdringende adviezen hield. Desondanks blijft de drukte op de luchthaven de gemoederen bezighouden.

Toch komt hier in de nabije toekomst wellicht snel een eind aan. Gisteren maakte het kabinet bekend dat zij een paardenmiddel gaan inzetten. In samenwerking met luchtvaartmaatschappijen willen ze vluchten voor niet-essentiële doeleinden gaan 'ontmoedigen'. Het is niet helemaal duidelijk hoe dit ontmoedigingsbeleid concreet vorm moet krijgen of dat aanbiedingen van touroperators een uitzonderingspositie hebben.

Ryanair
Transavia
Cheaptickets.nl
Easyjet

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: