NieuwNieuws

Algemeen

FvD-onderzoek: geen foute appjes bij jongerentak

Schokkende conclusie Haga-onderzoek: het zijn grapjes

Het in slow-motion instorten van Forum voor Democratie begon vorige maand met een artikel in Het Parool waarin, voor de tweede keer, nazistische appjes van leden van de jongerentak van de partij te lezen waren. Het ingestelde ‘interne onderzoek’ dat schoon schip moest maken gaf het zetje voor het vertrek van Annabel Nanninga, waarna de rest van de partij langzaam maar zeker de renaissancevloot verliet. Dat onderzoek, onder leiding van VVD-huisjesmelker-turned-coronaontkenner Wybren van Haga en Noord-Hollands Statenlid Ralf Dekker heeft nu ‘aangetoond’ dat er geen nazistische of ‘grensoverschrijdende’ berichten zijn verstuurd in de officiële JFvD-groepen. 

De onderzoekscommissie zou maarliefst 227.718 appjes hebben nagekeken. Daarvan zijn er volgens de eigen maatstaven negentien grensoverschrijdend, maar dat maakt niet uit: het gaat over ‘kwetsende grappen en provocaties.’ Mocht het wel uitmaken, zo staat er in het rapport, zijn de ‘scribenten’ van die grappen en grollen eerder al geroyeerd of opgestapt. Andere foute berichten zijn volgens het rapport gedaan in niet-officiele kanalen of op privé-accounts. 

Oeps, verkeerde

Het Parool schreef in november dat een JFvD-lid die volgens screenshots het nationaalsocialisme ‘de beste economische formule ooit’ vond geen royement voor de kiezen kreeg, maar juist een promotie. Volgens het rapport kwam dat door een ‘ongelukkige naamsverwisseling.’ De verkeerde Ruben werd geroyeerd, waarna de bruine Ruben zonder problemen gepromoveerd kon worden tot JFvD-coördinator Zuid-Holland en medewerker van de kamerfractie. Toen de verwisseling aan het licht kwam zou hij direct alsnog geschorst en ontslagen zijn. Het onderzoek dat de partij in mei dit jaar deed na het uitlekken van appjes bij HP/De Tijd is volgens Van Haga en co. ‘uitvoerig en volledig’ geweest. In de aanbevelingen staat dat de ’23-jarige student’ geschorst dient te worden voor een periode van zes maanden. Daarna is de jongen die een nazi-filmpje verstuurde schijnbaar weer welkom bij de boreale borrelvereniging. 

Opvallend is dat Van Haga in een gelekte opname van het FvD-crisisberaad zegt dat Freek Jansen van de naamsverwisseling afwist, maar in zijn onderzoek wordt de rol van JFvD-voorzitter Jansen verder niet beschreven. De vraag of Jansen van de zogenaamde Ruben-switch wist, en dus inderdaad zijn hand boven een paar bruine bolletjes hield, blijft onbeantwoord. En over namen verwisselen gesproken: oorspronkelijk zou het onderzoek uitgevoerd worden Olaf Ephraïm, Paul Cliteur en Wybren van Haga, maar nu zijn die eerste twee blijkbaar vervangen door Ralf Dekker. 

Niets aan de hand dus, als je het Van Haga vraagt. De ‘beeldvorming’ is nog wel een probleem, en dus raadt hij aan om alle appgroepen toch op te heffen. Ook moet de screening van leden intensiever gedaan worden. Daarnaast moet er een appgroep-protocol, een zerotolerancebeleid, een klachtencommussie en een anti-nazi-verklaring komen. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: