NieuwNieuws

Algemeen

Nieuw drama lonkt voor FvD na administratieve warboel

Voor het derde jaar op rij voldeed de jaarrekening niet aan de kwaliteitseisen

De commissie toezicht financiën politieke partijen heeft voor het derde opeenvolgende jaar de jaarrekening van Forum voor Democratie met een onvoldoende beoordeeld. Zij speken van een 'ernstige zaak' en adviseerden minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken om de partij een boete van 25.000 euro op te leggen.

FvD kreeg tot 1 november de tijd om hun papierwinkel op orde te krijgen en dit is na een eerder uitstel opnieuw niet gelukt. Een van de grootste pijnpunten is de ledenadministratie die niet op orde zou zijn. De commissie is not amused over het verkeerde ledenaantal dat FvD zou hebben doorgegeven vorig jaar. De hoogte van deze jaarlijkse Rijkssubsidie wordt mede bepaald door het aantal leden.

Forum voor Democratie ontving afgelopen jaar een bedrag van 459.490 euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken in het kader van financiering politieke partijen, waar iedere partij aanspraak op kan doen. Om de toelage definitief te maken, dienen ze in het jaar erop een goedgekeurde jaarrekening en een door een accountant vastgesteld ledenaantal op 1 januari en 31 december te overhandigen.

Schuld van Otten?

Omdat de partij nog altijd geen deugdelijke ledenadministratie kan aanleveren, is het volgens de commissie niet mogelijk om vast te stellen of het uitgekeerde bedrag over 2019 wel terecht was. Minister Ollongren volgt voor alsnog het advies om de partij te beboeten niet op. Wel maakt ze melding bij de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants en de Autoriteit Financiële Markten.

Volgens Forum is deze chaos te wijten aan wanbestuur en fraude door oud-bestuurder Henk Otten die vorig jaar de partij verliet. Forum laat in een reactie weten dat ze hun leven hebben gebeterd en dat er 'intussen financieel schoon schip is gemaakt'.

Boekhouden blijkt bij Forum ook een jaar later nog een behoorlijke uitdaging te zijn. Een aanzienlijke groep oud-leden keek raar op nadat zij vorige maand ineens een uitnodigingsmail ontvingen met het verzoek te stemmen over de toekomst van de partij bij de interne ledenraadpleging.

Het is niet bekend waarom Forum voor Democratie Henk Otten niet heeft aangeklaagd voor fraude en wanbestuur of waarom ze het ministerie hier niet op een eerder moment van op de hoogte stelden.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: