België in de gordijnen door inzet politiedrones tijdens kerst

Onze zuiderburen spreken over Chinese toestanden en 'stasi-prakijken'!
Wat moesten we erom lachen toen China begin dit jaar met politiedrones toezicht ging houden om de corona-uitbraak onder controle te houden. Maar nu is precies dit plan slechts een landsgrens van ons verwijderd tijdens de aankomende feestdagen. In België worden tijdens de feestdagen politiedrones met warmtecamera's ingezet om de controleren of het allemaal niet te gezellig is.
Op basis van drone-beelden kan de politie stiekeme samenklonteraars bekeuren. Maar deze optie kan niet bepaald op de goedkeuring rekenen van politici en de Belgen zelf. "Zonder enige aanleiding boven mensen hun tuinen gaan vliegen: dat is een brug te ver", laat OpenVld-Kamerlid Tim Vandenput weten in een reactie aan VTM.
Het plan werd voor het eerst aangekondigd door een politiezone in Vlaams Limburg. Zij wilden de drones als ondersteunend materieel inzetten om het vuurwerkverbod - dat ook in België een ding is - en de coronamaatregelen op straat te handhaven. In theorie kunnen ze hiermee ook kerstdiners met te veel tafelgasten op de bon slingeren.
Social
Slim speurwerk of stasi-taferelen
De Belgische overheid is overtreders van de coronaregels helemaal zat. Volgens gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen is de tijd van waarschuwen voorbij en krijgt iedereen een boete. Volgens hem mogen korpsen hierbij gebruik maken van 'innovatieve middelen' zoals drones en camerabeelden.
Hoewel de gouverneur en de politie blij zijn met de innovatieve oplossingen, is dit niet overal het geval. "Waar we begin dit jaar zo om lachten toen China hiermee begon, blijkt het vandaag niet meer zo vergezeld te zijn. Mensen die gesurveilleerd en op straat aangesproken werden door drones, we vonden dat futuristisch en absoluut niet toelaatbaar", merkt privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert op bij VTM.
Maar waar ligt precies de grens; mag een drone voor een keukenraam opnames maken van het kerstdiner? Is een groep in een tuin strafbaar? Moeten de vliegtuigjes verbannen worden? Dit is lastig. En de reactie van minister Verlinden maakt het niet veel duidelijker. "Het is niet de bedoeling dat ze de grens overschrijden. Het ligt me zeer nauw aan het hart dat we proportioneel en wettig te werk gaan", zegt ze.