EU-leiders eens over rechtsstaattoets, begroting en coronafonds

Het is een historische koppeling tussen subsidies en respect voor de rechtsstaat
De leiders van de EU hebben een akkoord bereikt over een rechtsstaattoets en de daarmee gepaarde begroting en het coronaherstelfonds. Op het eerste gezicht leek een overeenkomst onmogelijk, doordat Hongarije en Polen tegenstemden. De landen waren het niet eens met de nieuwe rechtsstaatregels die aan de plannen werden verbonden.
Deze regels zouden de Europese Commissie in staat stellen om minder EU-subsidies uit te keren als de rechtstaat van een land er slecht aan toe is. Het is voor het eerst dat deze voorwaarde voor het krijgen van EU-geld wordt gesteld. Hongarije en Polen zijn erg afhankelijk van deze subsidies. Een compromisvoorstel van EU-voorzitter Duitsland bood uiteindelijk een uitweg. In dit compromisvoorstel blijven deze rechtsstaatregels enigszins overeind. Zo moeten staten bijvoorbeeld beschikken over onafhankelijke rechters die ervoor kunnen zorgen dat EU-subsidies niet worden misbruikt.
"Nu kunnen we beginnen met de wederopbouw van onze economieën", twitterde EU-president Charles Michel nadat de landen overeenstemming hadden bereikt. De begroting omvat de jaren 2021 tot en met 2027 en heeft een grootte van 1,8 biljoen euro. Het voorstel kan worden doorgevoerd wanneer het Europees Hof van Justitie deze heeft beoordeeld.
Social