Vindicat niet meer welkom op feestjes Rijksuniversiteit Groningen
RUG houdt rug recht en zet borrelclub met rug tegen de muur
Het Vindicatfeest in een partybus waarin de coronaregels opnieuw met voeten getreden werden, bleek voor geldschieters Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool de allerlaatste druppel. De onderwijsinstellingen zetten per direct de accreditatie voor de controversiële studievereniging* stop, meldt RTV Noord.
De Accreditatiecommissie Studentenorganisaties herinnert Vindicat eraan dat zij in 2017 zelf aangaven een nieuwe koers te willen bewandelen. Via een zogenaamde 'cultuurverandering' waarbij de dubbele voornamen zich minder lomp moesten gingen gedragen en de nadruk van hun activiteitenprogramma minder op overmatige consumptie van alcoholhoudende dranken kwam te liggen.
Deze belofte was na hun vorige schorsing een voorwaarde om opnieuw aanspraak te kunnen maken op een tegemoetkoming van de RUG en Hanze. De hoogopgeleide nozems mogen hierdoor voor straf tot 15 september niet meer ten tonele verschijnen op officiële gelegenheden van de, zoals de officiële openingen van het Hogeschooljaar én het Universiteitsjaar.
Anderhalve meter lul, drie bier
Nu beschikten de filmende busstudentjes tijdens het gewraakte feestje naast alcohol ook voor een alternatief middel in de vorm van lachgas in feestelijke ballonnen, maar dit was niet het type cultuurverandering waar de accreditatiecommissie op hoopte. Zij hadden bijvoorbeeld liever meer boekenclubjes met verschillende soorten kruidenthee gezien in de studiesoos.
Het was niet de eerste keer dat de geliefde bewoners van de Grote Markt mikpunt werden van Covid-ophef en coronacontroverse. Dit begon al in het vroege voorjaar toen ze ondanks de virale uitbraak in Italië toch besloten op wintersportreis te gaan en het hele land tegen zich in het harnas joegen.
Eigenlijk ging er in de maanden die hierop volgden iedere paar weken wel opnieuw iets mis bij de gerenommeerde studievereniging. De chirrruuurgen en huurrechters lieten keer op keer blijken dat zij de coronaregels voor knorren vonden. Het fenomeen anderhalve meter waren ze daarentegen bekender mee, maar dan vooral in de vorm van anderhalve meter bier dan fysieke afstand houden tot elkaar.
Alleen maar witte mensen
Maar, hoor ik U denken, hoe zit het dan met de bovenstaande drommels die in het huidige bestuur* zitten? Die kregen 30.000 ekkies per jaar voor bierdrinken, bestuurswerk. Straks moeten ze ineens bij DUO gaan bijlenen, bij hun vaderrrrr aankloppen voor geld of nog erger... op zoek naar een callcenterbaantje.
Geen nood! Omdat de Groningse onderwijsorganisaties dit wel heel mensonterend vinden, behouden de bestuursleden* van Vindicat hun huidige studiebeurs als tegemoetkoming voor hun functie als voorzitter*, ficus* of algemeen bestuurslid*. Hier komt nog bij dat de beurs al voor het hele collegejaar was toegezegd. Dit terugvorderen zou ontzettend veel gedoe zijn.
Vindicat heeft een duidelijke opdracht."Blijf werken aan de gewenste cultuurverandering en dan kan er aankomend schooljaar opnieuw accreditatie worden aangevraagd." Eigenlijk had dit al in 2018 voltooid moeten zijn na een historie aan geweldsincidenten tijdens ontgroeningen en nog meer gedoe.
Maar na twee jaar geen accreditatie, kreeg Vindicat afgelopen schooljaar toch weer opnieuw accreditatie toegekend, zij het onder strenge voorwaarden en voor slechts een jaar.
* De redacteur van dienst is heus op de hoogte van 'correcte' termen als 'studentenvereniging', 'fiscus' 'assessor' 'senaat' en 'rector', maar om aanspraak te mogen doen op deze titels dien je over een accreditatie bij een door DUO erkende universiteit in Nederland te beschikken. En gezien de recente ontwikkelingen, is hier bij Vindicat niet langer sprake van.