NieuwNieuws

Algemeen

'Minister van Hoop' Kaag schittert in NPO-superheldenfilm

Staat Nederland aan de vooravond van een progressieve renaissance? 

Wat niet veel mensen weten, is dat D66-lijsttrekker Sigrid Kaag vrouw is en een missie heeft. Ze is een vrouw met een missie. Maar ze is nog veel meer: ze is ook minister, moeder, echtgenote, internationale nomade en Oeigoerenrechten-activist. Ze kruipt in de rol van 'Minister van Hoop' in de VPRO-film Sigrid Kaag Van Beiroet tot het Binnenhof, een rol waarin ze dichtbij zichzelf kan blijven.

Regisseur Shuchen Tan volgde de D66'er vijf jaar lang. Ze maakte kennis met een vrouw die bespottelijk veel talent heeft. Na jarenlang op Champions League-niveau gespeeld te hebben binnen de absolute wereldtop van de internationale diplomatiek, keerde ze terug naar haar geboortegrond om een stuurloos Hoofdklasse B-ploegje onder leiding van Mark Rutte te komen redden in een rol als minister van Buitenlandse Handel.

Hoewel de zestalige polyglot verwacht had dat het volk direct aan haar voeten zou liggen, bleek dit bij terugkomst lang niet altijd het geval. Gek genoeg. Het land dat ze als meisje achterliet, bleek niet langer het  gezellige D66-bolwerk van Van Mierlo te zijn. De minister van Hoop trof een vijandig gepolariseerd populistenparadijs dat nodig gered moest worden van het naderende onheil dat in het verschiet lag.

Zo heerlijk gewoon gebleven

Toch sprankelt er hoop aan de horizon als de fenix van D66 de kans krijgt haar vleugels neer te slaan om als vuurtoren van medemenselijkheid de progressieve renaissancevloot richting de veilige kosmopolitisme haven te gidsen. De eerste drempel is al overwonnen. Onder luid gejuich van haar partijgenoten, zei ze na lang twijfelen 'ja' tegen het lijsttrekkerschap. Een besluit dat de winst op 17 maart veilig moet stellen, denkt D66.

Dat de coalitiepartij op dit moment in de peilingen op dertien zetels staat, doet hier niets aan af.  Waar simpele stervelingen hun ambities temperen bij zulke summiere aantallen, laat Kaag zich niet zomaar uit het veld slaan. Ze is immers wel wat tegenslagen gewend nadat ze op d'r 23ste geconfronteerd werd met een duivels dilemma waarin slechts Oxford, Cambridge en Exeter haar maar een plekje aanboden op hun universiteit.

Omdat de echte top als Harvard en Stanford geen interesse hadden, moest ze genoegen nemen met het inferieure Oxford. Leuke universiteit, maar de achtste stek op de Academic World Rankings, voelde toch een beetje aan het calvinistische thuisland dat ze al op d'r 19e was ontgroeid. Omdat de internationale top muisstil bleef, besefte ze in 1985 al dat haar niet dezelfde kansen werden aangereikt als mannelijke leeftijdsgenoten.

Financieel Dagblad

Laat iedereen vrij, maar laat niemand vallen

Geïnspireerd door electorale successen van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton die naar verluidt ook een vrouw is, moet Nederland in de komende maanden net als de D66'ers een beetje verliefd worden op hun toekomstige premier. Toch is na bijna een jaar kennismaking nog altijd lang niet iedereen van Kaag's kwaliteiten overtuigd.

Kwade tongen beweren zelfs dat ze vrij elitair overkomt en gedurende haar afwezigheid toondoof is geworden voor de behoeftes van mensen uit armere wijken die naar hun werk rijden. Lukt het deze politieke topsportster om Nederland op haar vleugels mee te nemen richting de sterren en daar voorbij of dondert ze van haar sokkel de kolkende morele afgrond in om te eindigen in de derrie met het guurbruine gepeupel?

Bekijk de film direct na Nieuwsuur op zondag 3 januari op NPO2 en de herhaling op woensdag 17 maart op NPO1. Het is niet bekend of filmmaakster Shuchen Tan van plan is op D66 te stemmen bij de aankomende Tweede Kamer-verkiezingen. Of dat haar film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Maar misschien wel.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: