NieuwNieuws

Algemeen

Persconferentie: 'Mogelijk strengere maatregelen voor kerst'

"We rommelen elkaar een derde golf in"

In een persconferentie riepen premier Rutte en minister De Jonge vanavond wederom iedereen op om de coronaregels te volgen. Er komen tijdens de feestdagen in ieder geval geen versoepelingen. Sterker nog, als mensen zich niet beter aan de regels gaan houden zouden er net voor kerst zelfs strengere maatregelen afgekondigd kunnen worden, zei de premier. 

“Het gaat echt niet goed. Niet met de besmettingscijfers, en niet in de ziekenhuizen," zei Rutte. Hij sprak over een 'tweesprong.' Als de cijfers weer omlaag gaan kan er 'halverwege januari' voorzichtig versoepeld worden. Als dat niet gebeurt kunnen er net voor de feestdagen nieuwe maatregelen afgekondigd worden. Op de vraag wat voor maatregelen er dan op tafel liggen ging Rutte niet in. 

De Jonge sprak ook even over de vaccinatiestrategie. De eerste mensen die in Nederland het Pfizer-vaccin krijgen zullen medewerkers van verpleeghuizen zijn. Tussen neus en lippen door blijkt uit de woorden van De Jonge dat het vaccineren lastiger gaat dan gedacht. In plaats van de eerder geraamde miljoen doses van dat vaccin zijn het er waarschijnlijk niet meer dan een half miljoen. Ook is het tijdspad volgens De Jonge iets opgeschoven: in plaats van dat de eerste prikjes in december aankomen rekent hij nu op 'de eerste weken van januari.' 

Versoepelen

Het ligt allemaal, je raadt het al, aan ons gedrag. Mocht de oproep van vanavond werken en versoepelingen in januari mogelijk zijn wil Rutte dat er tegen die tijd 'proefprojecten' komen in de cultuursector. Er moet gekeken worden hoeveel mensen je maximaal op een veilige manier in een theater of voetbalstadion kan krijgen. Over de horeca zegt Rutte desgevraagd dat er een mogelijk verschil in regelgeving kan ontstaan tussen 'droge' en 'natte' locaties, oftewel tussen restaurants in cafés. In die laatste categorie zouden er meer 'alcoholische contactmomenten' ontstaan.

Bij welke waarden welke versoepelingen genomen kunnen worden, eerder beschreven in een routekaart, is niet duidelijk. Die routekaart wordt in de komende weken herijkt. Of het kabinet zich er daarna wel aan houdt is niet bekend. Regionale maatregelen, nog zo'n nooit gebruikt idee uit het afgelopen najaar, liggen weer op tafel, maar: "[...] dat kan ook leiden tot een waterbedeffect. En het heeft niet zoveel zin bij zo'n hoge besmettingsgraad," zei De Jonge. 

Horeca

Eerder vandaag meldde RTL dat het de hand had gelegd op een notitie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over het openstellen van de horeca. Volgens een berekening van het ministerie zelf - en dus niet door het RIVM - zou de horecasluiting de besmettingsgraad juist opvoeren in plaats van beperken. Het idee is dat mensen elkaar nu vaker thuis opzoeken en dat het virus zich daar makkelijker verspreid. Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer hebben er vandaag in het kabinetsberaad mee gepoogd de discussie over de horeca open te gooien.

Dat is niet gelukt: de premier sloot vandaag een aanstaande opening van de sector uit. Er zou gekeken worden naar aanvullende steunpakketten voor de 'hardst geraakte' sectoren. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: