Persconferentie: 'Mogelijk strengere maatregelen voor kerst'

"We rommelen elkaar een derde golf in"
In een persconferentie riepen premier Rutte en minister De Jonge vanavond wederom iedereen op om de coronaregels te volgen. Er komen tijdens de feestdagen in ieder geval geen versoepelingen. Sterker nog, als mensen zich niet beter aan de regels gaan houden zouden er net voor kerst zelfs strengere maatregelen afgekondigd kunnen worden, zei de premier.
“Het gaat echt niet goed. Niet met de besmettingscijfers, en niet in de ziekenhuizen," zei Rutte. Hij sprak over een 'tweesprong.' Als de cijfers weer omlaag gaan kan er 'halverwege januari' voorzichtig versoepeld worden. Als dat niet gebeurt kunnen er net voor de feestdagen nieuwe maatregelen afgekondigd worden. Op de vraag wat voor maatregelen er dan op tafel liggen ging Rutte niet in.
De Jonge sprak ook even over de vaccinatiestrategie. De eerste mensen die in Nederland het Pfizer-vaccin krijgen zullen medewerkers van verpleeghuizen zijn. Tussen neus en lippen door blijkt uit de woorden van De Jonge dat het vaccineren lastiger gaat dan gedacht. In plaats van de eerder geraamde miljoen doses van dat vaccin zijn het er waarschijnlijk niet meer dan een half miljoen. Ook is het tijdspad volgens De Jonge iets opgeschoven: in plaats van dat de eerste prikjes in december aankomen rekent hij nu op 'de eerste weken van januari.'
Versoepelen
Het ligt allemaal, je raadt het al, aan ons gedrag. Mocht de oproep van vanavond werken en versoepelingen in januari mogelijk zijn wil Rutte dat er tegen die tijd 'proefprojecten' komen in de cultuursector. Er moet gekeken worden hoeveel mensen je maximaal op een veilige manier in een theater of voetbalstadion kan krijgen. Over de horeca zegt Rutte desgevraagd dat er een mogelijk verschil in regelgeving kan ontstaan tussen 'droge' en 'natte' locaties, oftewel tussen restaurants in cafés. In die laatste categorie zouden er meer 'alcoholische contactmomenten' ontstaan.
Bij welke waarden welke versoepelingen genomen kunnen worden, eerder beschreven in een routekaart, is niet duidelijk. Die routekaart wordt in de komende weken herijkt. Of het kabinet zich er daarna wel aan houdt is niet bekend. Regionale maatregelen, nog zo'n nooit gebruikt idee uit het afgelopen najaar, liggen weer op tafel, maar: "[...] dat kan ook leiden tot een waterbedeffect. En het heeft niet zoveel zin bij zo'n hoge besmettingsgraad," zei De Jonge.
Horeca
Eerder vandaag meldde RTL dat het de hand had gelegd op een notitie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over het openstellen van de horeca. Volgens een berekening van het ministerie zelf - en dus niet door het RIVM - zou de horecasluiting de besmettingsgraad juist opvoeren in plaats van beperken. Het idee is dat mensen elkaar nu vaker thuis opzoeken en dat het virus zich daar makkelijker verspreid. Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer hebben er vandaag in het kabinetsberaad mee gepoogd de discussie over de horeca open te gooien.
Dat is niet gelukt: de premier sloot vandaag een aanstaande opening van de sector uit. Er zou gekeken worden naar aanvullende steunpakketten voor de 'hardst geraakte' sectoren.
Social