NieuwNieuws

Algemeen

Gedecimeerd FvD van grootste nu negende partij in Eerste Kamer

Ook senator Loek van Wely verlaat de partij van Thierry Baudet die 3 zetels behoudt

De exodus bij Forum voor Democratie blijft ook na de ledenraadpleging van afgelopen week aanhouden. Senator Loek van Wely liet dinsdagmiddag weten de partij te verlaten en zich bij de afsplitsing van Van Paveren te voegen. Hiermee heeft FvD nog slechts drie zetels over van de twaalf waarmee ze oorspronkelijk samen met de VVD de grootste partij in de Eerste Kamer waren.

Schaakspeler Van Wely bekleedde een dubbelfunctie als Eerste Kamerlid en lid van de Provinciale Staten Noord-Brabant. Om de boel extra verwarrend te maken, gaf hij te aan niet helemaal te vertrekken en wel bij Forum te blijven in de provincie.

Alleen Paul Fentrop, Johan Dessing en Lennart van der Linden, die zwaar in de clinch ligt met Baudet, blijven de partij tot dusver trouw. Omdat de kandidaten 'op' zijn, is het nog onduidelijk of de Senaatszetel van de vertrokken hoogleraar Paul Cliteur opgevuld wordt. Met slechts drie zetels is Forum in de Eerste Kamer nu net zo groot als de Partij voor de Dieren.

Van Paveren naar zeven

Lang van de verkiezingszege van maart 2019 heeft Forum niet kunnen genieten van de onverwachte twaalf zetels. Het eerste vertrek kwam na vier maanden in de persoon van Henk Otten, die ironisch genoeg de vrijgekomen Tweede Kamerzetel van de opgestapte Theo Hiddema mag gaan bekleden. Na Otten scheidde ook Jeroen de Vries zich af waardoor het aantal Forum-Senatoren slonk naar tien.

Sinds eind vorige maand na de rel rondom de nazi-fanboys bij JFVD, vertrok Bob van Paveren. Zijn afsplitsing veranderde eind november in een toevluchtsoord voor andere oud-FvD'ers die klaar waren met Baudet's boreale soap. Van Paveren mag zich inmiddels frontman noemen van de vierde grootste Senaatsfractie, met zeven zetels.

Neergestorte Uil van Minerva

De FvD-exodus is ook op andere plekken merkbaar. Zo verloren ze een Tweede Kamerzetel na het vertrek van Hiddema aan Baudet's aartsvijand Otten, is de voltallige fractie in het Europees Parlement vertrokken en zijn  FvD'ers die de lijn Baudet steunen in de Provinciale Staten over heel Nederland steeds zeldzamer geworden.

Hier volgt een overzicht van het huidige aantal Provinciale Staten-zetels ten opzichte van hun oorspronkelijke aantal in 2019. Gezien de ontwikkelingen van de voorbije weken, zal dit allesbehalve een definitieve lijst zijn. De fracties van Noord-Brabant, Friesland en Gelderland hebben bovendien nog geen knoop doorgehakt over hun toekomst.

Groningen 4/5

Drenthe 2/6

Friesland 5/6

Overijssel 1/5

Gelderland 7/8

Utrecht 0/6

Noord-Holland 3/10

Zuid-Holland 2/11

Zeeland 3/5

Noord-Brabant 9/9

Limburg 2/6

Toch was er dit weekeinde ook nog goed nieuws. De voormalige fractieleiders van Overijssel en Utrecht, lieten weten hun rechtszaak over Baudet's controversiële ledenraadpleging af te blazen omdat ze er geen sieg heil in zagen.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: