Man uit Emmen al weken in Texaanse cel voor illegale grensovertocht

Frank Vingerhoed (58) in de nor in El Paso
Een Nederlandse man wordt al enkele weken vastgehouden in een detentiecentrum van de Amerikaanse immigratiedienst in El Paso. Het gaat om de 58-jarige Frank Vingerhoed uit Emmen. Zijn zus vertelt aan Dagblad van het Noorden dat de man naar de VS wilde om een voogdijzitting over zijn kinderen (van 5, 10 en 11 jaar) bij te wonen. Het lukte hem niet om op de gebruikelijke wijze het land binnen te komen dus stak hij uit "pure wanhoop" illegaal de grens over.
Terwijl Vingerhoed wachtte op een visum verbleef hij acht weken in een hotel in Mexico. Het wachten bleek tevergeefs. In de nacht van 2 op 3 november is hij gaan wandelen door de woestijn. Hij stak zwemmend de Rio Grande over, waar hij volgens zijn zus "bijna is verzopen". "In Amerika is hij vrijwel direct opgepakt."
Uitzichtloos
De vader zit al een maand in de cel. Zijn zus laat weten dat de omstandigheden daar niet pluis zijn. "Het eten is slecht, het is er koud en hij slaapt op een matrasje met het licht aan." Of Vingerhoed het land uit mag of vervolgd gaat worden, is nog altijd onduidelijk. Er wordt gezegd dat er vanwege corona niemand weg mag, dus het ziet er naar uit dat Vingerhoed en de veertig medegevangenen waarmee hij zijn barak deelt voorlopig nog vast zitten.
Dat de pandemie de situatie van Frank Vingerhoed extra moeilijk maakt bevestigt ook een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan het AD. "Vanwege de pandemie is het bezoeken van gedetineerden door ambassadepersoneel helaas niet mogelijk. Waar we kunnen, onderhouden we telefonisch contact, maar omdat veel gedetineerden in quarantaine worden gehouden is daar helaas ook niet altijd gelegenheid voor."
De Nederlander was eerder illegaal in de Verenigde Staten. Tot 2019 zou hij er illegaal hebben gewoond met zijn ex-vrouw en kinderen. Toen de vrouw hem verliet voor een Amerikaanse man heeft hij de kinderen ontvoerd en meegenomen naar Emmen. Een half jaar later werden de kinderen door de Nederlandse politie bij hem weggehaald.