NieuwNieuws

Algemeen

Nieuwe donkere wolken naderen FvD na curieus ledenreferendum

Nieuwe akkefietjes steken de kop op na 'verrassende' zege voor Baudet

Het had de doorstart van Forum voor Democratie moeten worden na een tweetal weken van drama, afsplitsingen en heel veel ruzie. Toch kwam daar vrijdag het verlossende woord: een overweldigende meerderheid gaf aan graag door te willen gaan met oprichter Thierry Baudet. Einde FvD-soap? Nee joh.

Hoewel de confetti nog niet eens was neergedaald nadat een zeer verrassende overweldigende meerderheid van 74% van de leden kozen voor een toekomst mét Baudet, komt de feestvreugde alweer gauw in het geding deze vrijdagavond. Zo kwam een van de eerste reacties uit Brussel. 

De driekoppige fractie die eergisteren al aangaf te vertrekken als Baudet deze raadpleging zou doorzetten, maakte hun afscheid definitief. Fractievoorzitter Derk-Jan Eppink en twee Europarlementariërs gaan als onafhankelijke groep verder.

Muiterij op de Renaissanceboot

Ook onder de FvD'er in eigen land die niet vertrokken zijn, is nieuwe tumult ontstaan. Tweede Kamer-kandidaat Jan-Cees Voogelaar, fractievoorzitter Provinciale Staten-fractie Overijssel Johan Almekinders en zijn Utrechtse ambtsgenoot Wouter Wijers stappen naar de rechter.

Zij menen dat het referendum aan alle kanten rammelde omdat de ledenadministratie een chaos is. Als gevolg hiervan kregen bijvoorbeeld oud-leden een uitnodiging om te komen stemmen terwijl anderen juist niet hun voorkeur konden doorgeven. Een Limburgs Statenlid had er definitief tabak van en is de derde uit die provincie die zijn vertrek aankondigde, waardoor FvD van de zeven zetels slechts vier overhoudt.

Deze ledenraadpleging was door Thierry Baudet juist afgekondigd om de slepende machtsstrijd binnen de partij op te lossen. Toch lijkt het er niet op dat de rookwolken snel plaats zullen maken voor confetti. Tegen het door Baudet uitgeroepen 'referendum' met Baudet als enige kandidaat, is al een week lang gedoe.

Privacygevoelige poppenkast

Zo zou de raadpleging geen juridische waarde hebben, zou Baudet het instrument misbruiken om een valse machtsclaim te kunnen maken en is door kwade tongen zelfs van Noord-Koreaanse toestanden gesproken. Tot overmaat van ramp ging er opnieuw van alles mis na het openen van de digitale stembussen op donderdagavond. 

Al snel bleek dat een groot aantal ex-leden een uitnodigingsmail ontving om te komen stemmen, kregen anderen juist geen mail en tenslotte toonde techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws niet alleen aan dat het de keuze niet anoniem bleek en dat het bovendien ook mogelijk was om de software om de tuin te leiden.

Volgens Thierry Baudet's Forum voor Democratie is de verkiezing geheel volgens de regels verlopen. Hackpogingen zouden er geweest zijn, maar die zouden zijn mislukt. De partij heeft aangegeven aangifte te doen tegen de 'cyberkrakers' die onder meer het wachtwoord 'admin' hadden uitgeprobeerd waardoor ze toegang kregen tot beheerdersrechten.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: