NieuwNieuws

Algemeen

Wanneer begint die massa-coronavaccinatie nou echt?

Hugo de Jonge zegt vanaf 4 januari, GGD'en voorspellen vanaf 'augustus'.

Dat klonk hoopgevend van CDA-lijsttrekker Hugo de Jonge! Vanaf 4 januari begint de grootste massavaccinatie in de Nederlandse geschiedenis zodat we in de loop van komend jaar eigenlijk van de coronachaos kunnen afkomen. De minister was gisteren stellig: "Als alles meezit gaat vaccinatie in de week van 4 januari van start

Door intensief samen te werken met het RIVM, de GGD'en, huisartsen en zorginstellingen, zou deze nieuwe fase snel van start kunnen gaan.Toch lijkt de GGD Zuidoost-Brabant deze memo niet te hebben ontvangen, schrijft de Volkskrant. Directeur Ellis Jeurissen zuchtte diep toen ze op een pushnotificatie de datum 4 januari zag. "Het gekke is dat we er al aan gewend zijn geraakt dat het zo gaat. 

Dit soort dingen worden al gecommuniceerd zonder dat de partijen zich hebben kunnen voorbereiden", zegt ze. Volgens Jeurissen is er nog helemaal niets bekend over de distributie, aanmelding en priklocaties van de vaccins. Ook de claim dat er 'genoeg personeel was' wordt haar onderuit gehaald. "Vanavond maar weer eens op zoek naar extra personeel", aldus een moedeloze directeur van GGD Zuidoost-Brabant.

Praatjes prikken geen gaatjes

Het is niet de eerste keer dat Hugo de Jonge ambitieuze beloftes doet die in praktijk tegen blijken te vallen. Iets soortgelijks manifesteerde zich afgelopen zomer toen 'iedereen die wilde kon worden getest'. Dit bleek in de uitvoering nogal tegen te vallen met overvolle teststraten, personeelstekorten, laboratoriumsoaps en obscure deals met Abu Dhabi die niet doorgingen.

Dat de eerste risicogroepen begin januari aan de beurt zijn, betekent volgens de GGD ook niet dat de hele bevolking binnen een maand een prikje heeft gekregen. De niet-risicogroepen met de laagste prioriteit die voor de rekening van de GGD zijn, zo'n 6,5 miljoen Nederlanders, zouden pas vanaf augustus aan de beurt komen.

 Vanwege de decennialange ervaring met massale rijksvaccinatieprogramma's moet dit volgens hen wel 'gesneden koek' worden. Voldoende groepsimmuniteit voor de Tweede Kamer-verkiezingen van 17 maart zit er voor alsnog niet in. De werkelijke startdatum voor de niet-risicogroepen ligt vermoedelijk ergens tussen januari en augustus volgend jaar.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: