Memo Belastingdienst 2016: elke schuld boven 3000 euro was stempel fraudeur
Of het plan ook is uitgevoerd is nog niet duidelijk
In de krochten van de Belastingdienst is een nieuwe oude memo opgeduikeld die een nieuw licht schijnt op het toeslagendebacle. Het betreft een memo uit 2016 waarin wordt voorgesteld om iedereen met een kinderopvangtoeslagschuld van meer dan 3000 euro, direct te bestempelen tot fraudeur met het predicaat 'Opzet/Grove Schuld'. Of dit voorstel ook daadwerkelijk is uitgevoerd, is volgens de Rijksoverheid niet bekend.
Het predicaat 'Opzet/Grove Schuld' hield in voor de mensen die dat stempel kregen, waarvan later 96 procent onterecht bleek, dat zij geen aanspraak maakten op een betalingsregeling of schuldsanering.
Ook schrijft de Rijksoverheid dat het erop lijkt dat daarbij ook mensen met een schuld van minder dan 1500 euro het predicaat OGS hebben gekregen, terwijl er eerder gedacht werd dat dit niet het geval was. Het ministerie van financiën komt volgende week met meer informatie over de ontdekking.
Het toeslagendebacle
De toeslagenaffaire kwam in maart vorig jaar aan het licht na een reeks onthullingen van RTL Nieuws en Trouw. Journalisten Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) ontdekten onder andere dat de Belastingdienst jarenlang ouders onterecht bestempelde als fraudeurs. In juli van dit jaar bleek dat het niet ging om een paar honderd ouders, zoals in eerste instantie gedacht, maar om tienduizenden mensen die - vanaf 2012 - in de fraudejacht van de Belastingdienst mogelijk onterecht tot fraudeur werden gebrandmerkt.
Duizenden ouders raakten diep in de financiële misère door de hardheid van de aanpak. Wie een fout maakte met de kinderopvangtoeslag moest niet alleen het te veel ontvangen bedrag terugbetalen, maar alle ontvangen toeslag. De gevolgen waren desastreus voor de getroffen gezinnen. Doordat zij werden geconfronteerd met torenhoge vorderingen én niet in aanmerking kwamen voor een betalingsregeling of schuldschanering, gingen velen gezinnen op zijn zachtst gezegd financieel naar de tyfus.
Slepende affaire
Volgens RTL Nieuws werden toenmalig minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Eric Wiebes daarvan reeds in 2014 op de hoogte gesteld, maar doen hier niets aan. Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) hebben zich vastgebeten in dit dossier en blijven eindeloos aandringen om alle relevante informatie via het parlement boven tafel te krijgen.
Dat is niet eenvoudig gebleken aangezien er binnen op alle fronten voor verschillende personen en instanties informatie en documenten werden - en mogelijk worden - achtergehouden. Verder werd er etnisch geprofileerd en worden de beloftes voor compensatie niet ingelost. Ook kregen gedupeerden na aandringen hun eigen dossiers thuisgestuurd, maar waren dezen voor een heel groot deel zwartgelakt.
Vorige week werden betrokken ambtenaren verhoord door de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag, deze week was het de beurt aan betrokken politici.