Pfizer-vaccin blijkt nóg doeltreffender dan ze zelf dachten
De farmaceut concludeert dat hun coronaprikje bij 95% aanslaat
Geneesmiddelenfabrikant Pfizer maakte vorige week bekend dat hun anti-coronamiddel in 'meer dan 90 procent van de gevallen zou werken'. Uit nieuwe cijfers die ze zelf naar buiten brachten na het volbrengen van de derde klinische studie, wordt de effectiviteit geschat op 95 procent.
Via Twitter laten ze weten dat hun vaccin alle tests met vlag en wimpel doorstond en nog slagvaardiger is dan vooraf gedacht. Van de 170 coronapatiënten die het middel kregen toegediend, genazen er 162 stuks, goed voor 95,3 procent.
Het vaccin dat luistert naar de pakkende naam BNT162b2 wordt in de komende dagen voorgelegd aan de geneesmiddelenwaakhond van de Verenigde Staten. Indien zij groen licht geven, kan de massaproductie en distributie van start gaan.
Anti-virale wapenwedloop
De 95% van Pfizer is iets meer dan een halve procentpunt meer dan de betrouwbaarheidsscore van 94,5% waar concurrent Moderna begin deze week mee kwam. Toch heeft dit andere middel een belangrijk voordeel. De Moderna-formule hoeft niet bij -80 graden Celsius bewaard te worden. In beide gevallen moet het tweemaal worden toegediend voor een optimale werking.
Mogelijk loopt het aantal leveranciers met een daadkrachtig vaccin in de komende periode nog verder op. Op dit moment zitten drie andere farmaceuten in de laatste klinische fase.
Het duurt naar schatting tot diep in 2021 voordat de penetratiegraad van het vaccin hoog genoeg is om te spreken van groepsimmuniteit. Indien dit percentage boven de 60 tot 90 procent van de bevolking komt, dan kan het coronavirus zich niet langer exponentieel verspreiden waardoor de pandemie op termijn uitdooft.