NieuwNieuws

Algemeen

Persconferentie: Versoepeling eventueel halverwege december

Rutte: 'De tanden nog even op elkaar'

In een persconferentie hebben premier Rutte en coronaminister De Jonge vanavond benadrukt dat de huidige bijna-lockdown onverminderd nodig is. Wel zeiden ze dat het kabinet hoopt op een voorzichtige versoepeling in december. Over twee weken kan De Jonge daar meer duidelijkheid over geven, zegt hij.

Een verscherping van de maatregelen lijken nu niet nodig, al gaat er op 1 december wel een mondkapjesplicht in voor openbare binnenruimtes zoals winkels en supermarkten. Vanaf donderdag gaan theaters, bioscopen, musea, zwembaden, pretparken en dierentuinen weer open. 

Premier Rutte riep op om Sinterklaas dit jaar niet met de hele familie te vieren, maar om dat eventueel in kleinere groepjes op meerdere dagen te doen. Hij verwees naar 'het goede voorbeeld van Sinterklaas,' die zijn intocht coronaproof hield. 

Kortere quarantaine

"De cijfers zijn nog te hoog," zei Rutte, "maar de trend is positief." Het doel is om het aantal dagelijkse besmettingen weer onder de 1200 per dag te krijgen. Om daar te komen moeten de maatregelen volgens De Jonge langer aangehouden worden. In de persconferentie reppen de bewindsmannen voorzichtig over 'het einde van de tunnel.' Die moet bereikt worden door middel van grootschalige vaccinatie, goed werkende medicijnen en door meer en sneller te testen op het virus. 

De uitgebreide testcapaciteit kan ervoor zorgen dat mensen die in het bron- en contactonderzoek of via de corona-app naar voren komen minder lang in quarantaine hoeven. De Jonge kondigde aan dat een zelfisolatie nog maar vijf dagen hoeft te duren als iemand op die vijfde dag negatief getest wordt. 

Ook wijdde De Jonge uit over het 'bemoedigende' nieuws over de in ontwikkeling zijnde vaccins. "We wedden op zoveel mogelijk paarden om straks iedereen een werkend vaccin aan te kunnen bieden." Als alles 'goed gaat,' zei hij, kunnen de eerste mensen in het begin van 2021 ingeënt worden. Het kabinet werkt, met een aanstaand advies van de Gezondheidsraad, aan een 'strategie' rond het inenten. Er moeten keuzes gemaakt worden over welke bevolkingsgroepen als eerste een prik mogen krijgen, omdat het erg lang kan duren voordat íedereen een keer een stukje RNA voor zijn kiezen heeft gekregen.

Applaus voor jezelf

De Jonge zegt rond begin december meer duidelijkheid te kunnen geven over kerst en oud en nieuw. Het zou allemaal af hangen van de komende weken. Als iedereen zich aan de regels blijft houden, 'het liefst nog met een tandje erbij', kunnen we onszelf 'de feestdagen cadeau doen.' Rutte gaf alvast een compliment: "We kunnen dit blijkbaar nog een keer samen doen."

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: