NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 16 november

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuten!

Met vandaag in onze podcast: weer een veelbelovend vaccin, defensie bespioneert complotwappies en een zak met geld voor de NPO.

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel. Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Vaccin = potje ver plassen

Het lijkt erop dat het maken van een coronavaccin inmiddels is verworden tot een potje ver plassen. Vorige week onthulde farmaceut Pfizer dat ze een vaccin hebben dat voor 90% effectief is, vandaag claimt Moderna dat hun vaccin 94,5% scoort. Ook bij Moderna gaat het om de eerste resultaten uit de zogenaamde fase-3-studie, waar 30.000 mensen aan mee doen. 

Het Europees medicijnagentschap EMA is gestart met een rolling review voor het vaccin van Moderna. Daarbij worden de resultaten van het onderzoek extra snel beoordeeld. De eisen aan het vaccin blijven hetzelfde, maar de beoordeling gaat wel sneller. Overigens komt het vaccin voor Barbara Visser te laat… Oh wie dat is? Ja dat wist ik ook niet. Ze is de Staatssecretaris van Defensie en is dus het eerste lid van het kabinet dat is besmet met het coronavirus. 

Defensie monitorde complotwappies

Over defensie gesproken. Defensie verzamelde sinds de uitbraak van de coronapandemie op grote schaal informatie over het gedrag van groepen als Viruswaanzin, de 'Gele Hesjes' en de website van voormalig talkshowhost Robert Jensen, zo blijkt uit een reconstructie van het NRC. Half maart werd het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) opgericht. Officieel had deze eenheid de taak om de coronacrisis en het verspreiden van desinformatie in kaart te brengen, maar blijkbaar is er vooral veel tijd besteed aan het in kaart brengen van de complotgekkies. Of zoals ze het zelf zeggen: "het voorspellen van maatschappelijke onrust." 

NRC spreekt van een omstreden operatie, omdat de actie een initiatief van defensie zelf is. Normaal gesproken werkt defensie in opdracht en onder toezicht van de politie of inlichtingendienst, maar dat was nu niet het geval. Defensie meldt zelf dat het alleen gebruik maakte van openbare data, maar het NRC stelt dat het LIMC ook snuffelde in semi-gesloten bronnen en keek naar informatie uit ziekenhuizen en verpleeghuizen. Je zou maar de duurbetaalde militair zijn die naar content van Robert Jensen moet kijken.  

Vogel van het jaar bekend

Dierennieuws. NieuwNieuws brengt officieel naar buiten dat de kakapo zich dit 'Vogel van het Jaar' mag noemen. De strijd in Nieuw-Zeeland hield ons de afgelopen weken aan onze beeldschermen gekluisterd, dankzij een intensieve campagne voor de hihi en de stemfraude die werd geconstateerd bij de grijze kiwi. Met meer dan 55.000 stemmen, waarvan vijftien procent uit het buitenland, was dit de meest succesvolle verkiezing van 'Vogel van het Jaar' tot nu toe. Toch werd de verkiezing ook overschaduwd door fraude, bijvoorbeeld door de persoon die in zijn eentje vijftienhonderd stemmen wist uit te brengen op de Kiwi. 

Daarnaast kwam de verkiezing in het nieuws nadat een seksspeeltjeswinkel zijn steun uitsprak voor de polyamoreuze hihi. De groenbruine kakapo wint de prestigieuze verkiezing nu voor de tweede keer. Met de ludieke strijd wordt vooral aandacht gevraagd voor bedreigde vogelsoorten in Nieuw-Zeeland en dat is in het geval van deze niet-vliegende papegaaiachtige wel nodig. Het aantal kakapo's lag in de jaren 90 op enkele tientallen exemplaren, maar stijgt sindsdien dankzij beschermingsprogramma's weer lichtjes. Momenteel zijn er iets meer dan tweehonderd kakapo's in het wild. Beelden van het beestje zijn natuurlijk te zien op nieuwnieuws.nl.

Politie zet meer drones in

De politie gaat het dronepark flink uitbreiden. De blauwpetten beschikken nu nog over zestig vliegmachines, maar dat wordt de komende jaren waarschijnlijk verdubbeld. Ook het aantal vluchten zal flink stijgen. Momenteel worden de politiedrones vooral gebruikt bij verkeersongevallen en bij het handhaven van de openbare orde, zoals bij demonstraties en festivals. In de toekomst wil de politie een bredere inzet van de machines, door ze ook voor zaken als explosievenverkenning, het zoeken naar drugslabs en als ondersteuning voor de waterpolitie in te zetten. 

Momenteel zijn de drones actief in acht zogenoemde proeftuinen, waarbij vooral specialistische diensten als Bijzondere Zoekingen en Verkeer Ongevallenanalyse de inzet testen. Dit jaar komt daar de gebiedsgebonden politie (GGP) bij, waaronder bijvoorbeeld ook wijkagenten vallen. Voor de proef wordt dit jaar één basisteam geselecteerd. Zij laten weten dat er voor hun een drone is uitgekomen. 

Nog meer geld voor publieke omroep

Het kabinet doneert tien miljoen euro extra aan de publieke omroep. Dat geld moet besteed worden aan het vrijmaken van tijd op televisie voor het uitzenden van theatervoorstellingen en andere grote producties die door de coronacrisis zijn gesneuveld. Hoe de zendtijd wordt gevuld, is nog niet bekend. 

Er wordt een speciale tijdelijke cultuur-coördinator aangesteld en samen met de minister en andere partijen wordt al gesproken over de financiering van het actieplan. Het geld is onderdeel van het tweede steunpakket voor de cultuursector dat minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dit pakket wordt in het eerste half jaar van 2021 ingezet en heeft een totale waarde van 482 miljoen euro.  

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: