NieuwNieuws

Niet Doodchecken

OPHEF over aanleg 'Jurassic Park' in Indonesië

Het zou de dinosaurussen met uitsterven bedreigen

Indonesië is bezig met de aanleg van een heus 'Jurassic Park.' Er wordt gebouwd aan een groot safaripark op het eiland Rinca, waar toeristen de naar schatting duizend komodovaranen kunnen bekijken. Er wordt een nieuwe haven gebouwd, en er komen landingsplatforms voor helikopters, een hotel en een bezoekerscentrum bij het park. Maar er klinken ook zeer kritische geluiden.

Tranen om komodovaranen

Indonesische natuurorganisaties zijn bang dat het kwetsbare natuurgebied op het eiland zal veranderen in een attractiepark. De bouwprojecten zouden slecht zijn voor het leven van de drie meter lange hagedissen. Onderstaande foto van een vrachtwagen vlak naast een varaan maakte veel los op het internet. Er wordt ook kritiek geleverd op de president. "Een president die geobsedeerd is door investeringen en het 'welzijn' van de samenleving verkoopt, zal wel enthousiast zijn over het plan. Zelfs al zijn de gevolgen groot", staat onder de foto.

(tekst gaat verder onder de foto)

Een petitie

Activisten voeren campagne om de bouw van het park te stoppen. Een petitie met deze oproep is al door meer dan 350.000 Indonesiërs ondertekend. De overheid zelf ontkent dat het project schadelijk is voor de varanen. Er zouden immers altijd natuurbeheerders op de locatie zijn, die ervoor zorgen dat alles goed gaat met de reusachtige reptielen. 

Toeristische trekpleister

De Indonesische overheid hoopt dat het park een nieuwe toeristische trekpleister gaan worden, om zo het naburige eiland Komodo wat te ontzien. Voordat het coronavirus op bezoek kwam werd dit eiland namelijk overspoeld door toeristen. Daarom wordt op dit eiland het toerisme aan banden gelegd. Rond de zomer van 2021 moet het park af zijn, zodat er gasten verwelkomd kunnen worden.

Fun fact

Volwassen varanen zijn trouwens gek op het eten van prooidieren als wilde zwijnen, herten, waterbuffels en paarden. De hedendaagse dino-lookalikes proberen hun prooi altijd direct te doden, maar als dat niet lukt kan een beet van het beest leiden tot vergiftiging, ernstig bloedverlies of shock. De ontsnapte prooien storten daardoor later in, waardoor de varaan alsnog kan toeslaan.

Of de wat groot uitgevallen reptielen zullen terugdeinzen voor een lekker hapje zoogdier met kleding aan, is nog maar de vraag. Gelukkig zullen er in het park lage betonnen omheiningen rondom de kolossen worden geplaatst (zie in filmpje hieronder).

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: