NieuwNieuws

Algemeen

Persconferentie: Theaters dicht, niet op vakantie

De Jonge: Zorg moet verder worden ontlast

Premier Rutte en coronaminister De Jonge kondigden vanavond een verscherping van de coronamaatregelen aan. Dit nieuwe pakket moet twee weken gaan duren, en gaat vanaf woensdagavond 22:00 in. Ze benadrukten dat de huidige bijna-lockdown nog tot in december zal gaan duren.

'Publieke doorstroomlocaties' gaan bijna allemaal dicht, aldus Rutte. Dat gaat om musea, theaters en bioscopen, attractieparken en dierentuinen. Winkels en locaties voor contactberoepen als kappers blijven wel open. Sauna’s en zwembaden gaan ook dicht. Sportscholen blijven wel open, maar alleen voor individuele training. 

Ook de maximaal toegestane groepsgrootte gaat weer omlaag: je mag niet met meer dan twee mensen op stap. Meer dan twee gasten binnenshuis zijn niet toegestaan. Vakanties en andere reizen naar het buitenland raadt het kabinet voor alle bestemmingen af. Veel besmettingen die aan de voet lagen van de tweede golf kwamen uit vakantiegebieden. 

Aan een mondkapjesplicht voor openbare binnenruimtes wordt nog altijd gewerkt. De Jonge zei vanavond dat de regel er 'voor 1 december' officieel zal komen. 

Solidair

Het kabinet heeft door dat de besmettingscijfers aan het dalen zijn, maar achten de huidige maatregelen niet voldoende om ook de zorg goed genoeg te ontlasten. "We nemen deze maatregelen vandaag uit solidariteit met de mensen in de zorg en de mensen die de zorg nodig hebben." Een dalende curve is niet genoeg - de lijn moet sneller naar beneden,  zodat de grote druk op de zorg sneller verlicht wordt en we hopelijk met kerst weer bij elkaar kunnen komen, zei minister De Jonge. 

Het kabinet ziet nog teveel reisbewegingen en samenkomsten. Het devies is om de komende periode zo veel mogelijk thuis te blijven. Om dit kracht bij te zetten wordt er verder ingezet op handhaving, zei Rutte. "Als je na morgenavond met meer dan twee mensen buiten door een park loopt kun je een boete krijgen."

Avondklok(?)

Premier Rutte gaf aan dat het kabinet in overleg met Veiligheidsregio's strengere lokale maatregelen, wanneer nodig, niet uit de weg wil gaan. Hij had het over een avondklok, het sluiten van scholen, hogescholen en universiteiten, en het toch nog aan banden leggen van de detailhandel en winkelstraten. Hij noemde de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Twente als plekken waar dit soort ingrepen mogelijk worden ingezet,

Over twee á drie weken buigt het kabinet zich over het pad voor december en daarna. Er zal dan een besluit worden genomen over kerst, vuurwerk met oud en nieuw en wintersportvakanties. 

Cijfers

Vandaag werd duidelijk dat de wekelijkse besmettingscijfers voor het eerst in maanden zijn gedaald. De laatste zeven dagen kwamen er 64.085 positief getesten bij, tegenover de 67.480 van vorige week. Ondanks de kleine daling zijn dat er volgens De Jonge nog 'veel, en veel te veel.'  De ziekenhuisbezetting steeg deze week van 2400 naar 2600 en vandaag meldde het RIVM 113 coronadoden. In de hele voorgaande week waren dat er 328.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: