Besmettingscijfers afwachten, ‘anders totale lockdown’

Dinsdag eerste effecten, 'een kruispunt'
De komende week moet duidelijk worden of de huidige maatregelen effect hebben. Zo niet, volgt er een volledige lockdown, schrijven verschillende kranten na een informeel kabinetsberaad op het Catshuis. Dinsdagavond komt er wel een persconferentie, maar daarin zullen geen nieuwe maatregelen aangekondigd worden. Rutte en De Jonge zullen naar verluidt een laatste waarschuwing uitspreken om 'draconische maatregelen' te voorkomen.
Bepalend zijn de besmettingscijfers. Een bron van de Telegraaf heeft het over ‘een kruispunt.’ Het lijkt erop dat het kabinet geen nieuwe maatregelen wil als de besmettingscijfers deze week beginnen te dalen. Als dat niet gebeurt, of nog erger, als de cijfers stijgen, zullen er nieuwe maatregelen afgekondigd moeten worden.
Op de routekaart die het kabinet twee weken geleden uitgaf is er nog maar één trede op de ladder, een echte lockdown. Het devies wordt dan weer net als in maart en april: 'blijf thuis'. Er mogen niet meer dan vier mensen - op afstand - bij elkaar komen, alle bijeenkomsten en evenementen worden afgelast, ook theaters en bioscopen moeten dan dicht, binnen sporten wordt verboden, niet-noodzakelijke reizen moeten vermeden worden, en het MBO, HBO en WO gaan weer volledig over op online onderwijs. Kijkend naar andere landen zouden er daarna nog zwaardere maatregelen denkbaar zijn, zoals een avondklok en het sluiten van niet-essentiële winkels, maar dat leek voor dit kabinet tot nu toe uit den boze. De NOS meldt dat een avondklok op tafel ligt en dat het kabinet 'niets uitsluit.'
De huidige maatregelen zijn op 14 oktober ingegaan, elf dagen geleden. Volgens het RIVM moeten de eerste effecten komende dinsdag zichtbaar worden. Er is een kleine reden tot optimisme over het verloop van de besmettingscurve: de groei is niet meer exponentieel.
Desondanks komen er nog wel elke dag duizenden nieuwe gevallen per dag bij. Nederland is in weekcijfers de zevende hardste stijger ter wereld. In sommige regio’s weten de GGD’s de testvraag weer bij te benen nadat ze laatste weken flink opgeschaald hebben, maar in de Randstad blijft de situatie zorgwekkend. Het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam zit ‘op het randje,’ schrijft het AD. Patiënten moeten daar voor de deur of op de spoedeisende hulp wachten op een bed, de reguliere zorg is afgeschaald en veel personeel is ziek.