NieuwNieuws

Algemeen

'Lijsttrekkersverkiezing CDA zat vol fouten'

Accountants schrijven brief aan partijbestuur

Het CDA had bij de lijsttrekkersverkiezing die dit jaar werd gehouden tussen Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt 'allesbehalve een winnaar' aan mogen wijzen, dat schrijven twee registeraccountants in een brief aan het partijbestuur die in handen is van RTL Nieuws. Volgens de brief rammelde de verkiezingen aan alle kanten en zat het systeem vol tekortkomingen. De brief is al in augustus verstuurd aan het bestuur.

Er was al vanaf het begin commotie over de verkiezing. Zo moest de eindronde tussen de twee kandidaten al een keer opnieuw gedaan worden omdat het systeem vatbaar was voor valse stemmen. Bij de uiteindelijke stemming kregen verschillende kiezers een pop-up met de tekst "bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge" terwijl ze op Omtzigt hadden gestemd. Uiteindelijk won De Jonge de verkiezing nipt.

Destijds werd de uitslag gecontroleerd door ICT-bureau CGI dat binnen een dag meldde dat de uitslag legitiem was.

Fouten

De uitslag van het CGI-onderzoek werd niet vertrouwd door de anonieme registeraccountants, die het besloten te controleren. Wat opviel was dat alle facetten van de ICT-tool die het kiessysteem regelde door één persoon ontworpen waren. Dit zou volgens de accountants een ernstige tekortkoming zijn. "Het betekent namelijk dat waarborgen in de organisatie die voor betrouwbare uitkomsten moeten zorgen, ontbreken."

Digitale stemmen zijn zo ontworpen dat ze 'logs' achterlaten, dat zijn digitale sporen die achteraf gecontroleerd kunnen worden. Bij de verkiezing van het CDA waren de logs achteraf onvindbaar, deze werden in het systeem direct na het stemmen vernietigd. "En dus kun je niet meer vaststellen of de uitslag ook echt de wens van de kiezer weergeeft" vertelt een van de registeraccountants aan RTL Nieuws.

Volgens het CDA zijn de logs verwijderd vanwege de gevoeligheid van de informatie. Dit wordt door de opstellers van de brief "weinig geloofwaardig" genoemd. Volgens hen kan zonder de logs niet worden uitgesloten dat de verkiezingen zijn vervalst.

Nieuwe verkiezingen

In de brief wordt het partijbestuur opgeroepen beter onderzoek te laten doen naar het verloop van de lijsttrekkersverkiezing. Er had geen winnaar aangewezen mogen worden, schrijven ze. "Sterker nog, de tekortkomingen zijn zo ernstig zijn dat het 'enige passende' is om een nieuw onafhankelijk onderzoek in te stellen en opnieuw een lijsttrekkersverkiezing te organiseren." 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: